Det är nattpersonal inom omsorgen, det vill säga personlig assistans och på vårdboenden, som kommer att få ökad sysselsättningsgrad från 32,20 timmar per vecka till 36,20 timmar per vecka. Men utan löneökning. Det innebär ett tapp på 2 000–3 000 kronor. Tolv heltidstjänster kommer också att försvinna, vilket blir effekten av att folk går upp i arbetstid.
Tiohundra AB lider under ”extraordinärt ansträngd ekonomisk situation” och behöver spara in 5 miljoner kronor.
– Det är som att vi ska vara glada och nöjda hela tiden, att vi ska nöja oss bara för att vi jobbar inom vården, säger Bibbi Carlsson, undersköterska inom personlig assistans.
Bibbi Carlsson är en av dem som kommer att drabbas av lönesänkningarna. Hon har jobbat i vården i 35 år och har aldrig varit med om något liknande.
– Vi kan inte jobba extra för att spara ihop de pengar vi tappar, eftersom en heltidstjänst på natten ligger på 36 procent, säger hon. Så det här är lönedumpning helt enkelt.
Nattpersonalen har enligt bolagets vd Peter Graf fram till nu haft ett bättre avtal för än övriga vårdbolag. Avtalet beslutades när Tiohundra AB bildades 2006 och man hänvisade till att arbetstidsförkortning leder till bättre arbetsmiljö. Men nu återgår Tiohundra AB till vad som står i kollektivavtalet.
Provar allt för att spara
Peter Graf säger att Tiohundra AB måste skära ned 40 miljoner för att klara sig ekonomiskt och provar allt. Då behöver de ha samma villkor som de andra vårdbolagen för att kunna stå sig i konkurrensen.
– Det som händer är att vi harmoniserar med övriga Sverige, vi återgår till det normala, säger han. Visst är det en försämring och det beklagar jag. Men det blir inte sämre avtal än vad något annat vårdbolag har, säger han och poängterar att ingen fast anställd personal tvingas lämna bolaget.
Bibbi Carlsson har precis fått höra att hon och hennes kollegor kan bli erbjudna mer jobb någon annanstans inom Tiohundra AB för att tjäna ihop de pengar de förlorar, men då får de jobba dessa timmar utöver de obetalda som redan lagts till i schemat.
– Det är som att välja mellan pest eller kolera. Vi sitter ju på våra tjänster i dag för att vi valt dem, inte för att vi ska jobba någon annanstans.
”Vi känner oss maktlösa”
Hon är besviken på att personalen inte har fått bättre information tidigare. Allt var bestämt när informationen gick ut och ingen har kunnat vara med och påverka.
– Jag har pratat med bland annat lönekontoret för att få svar på frågor, säger Bibbi Carlsson. Men det är ingen som har kunnat ge mig några svar. Det är som att de inte vetat någonting, säger hon.
Lotta Svenander, ordförande i Kommunal Norrtälje, berättar att medlemmar känner sig kränkta och överkörda. Kommunal och Tiohundra har suttit i många långdragna förhandlingar, men eftersom det handlar om beslut som grundar sig i kollektivavtalet så finns inte mycket facket kan göra.
– Vi känner oss maktlösa. Vi kan inte säga så mycket mer än att försöka påtala vilka konsekvenser det blir när folk tvingas upp i arbetstid. Det kostar pengar när medarbetare blir sjukskrivna för att de jobbar mer, säger hon. Bolaget förlorar dessutom i anseende.
Peter Graf började som ny VD i oktober 2013 och hade ett klart mål: att vända bolagets ekonomi. Detta genom olika neddragningar inom alla sektorer. Frukten, som levererades 1-2 dagar i veckan till alla avdelningar inom Tiohundra, drogs in i januari, som en del i besparingarna. 800 000 kronor tjänar bolaget på det.
– Alternativet var att ta bort flera medarbetare, menar Peter Graf. Vi kan inte bedriva en verksamhet som går med kraftiga underskott. Jag och ledningen gör allt vi kan för att rädda bolaget.
”Är en fråga om politik”
Graf framhåller att neddragningar även sker det inom ledningen. Tre verksamhetschefer har fått gå och elva tjänster inom administrationen har tagits bort.
Från och med årsskiftet har Norrtälje kommun infört en skattesänkning på 20 öre, samtidigt som uppräkningarna i företagets avtal med landsting och kommun uteblivit trots ökade lönekostnader.
Lotta Svenander tror att den borgerliga majoriteten i Norrtälje kommun försöker svälta ut det offentligt ägda Tiohundra så att bolaget kan läggas ned utan protester, och sedan göras om till privat bolag.
– Det här är en fråga om politik, säger Lotta Svenander. Politikerna i Norrtälje kommun vill ha ut allt till privata bolag, det har de sagt hela tiden.
Karin Linder