– Så fort det har varit behov av extra BB-platser så har man lagt patienterna där, eftersom det är där den fysiska platsen har funnits. Det har gjort att den barnmorskan ensam haft ansvar för för många patienter. Det har varit ohållbart för henne, säger Malin Bergander.
Därför beslutades att stänga en annan avdelning, BB1 med 14 platser, och flytta patienterna till 311. Stängningen gör att det totalt blir två färre BB-platser på sjukhuset. Det kan låta lite, men är mycket i en redan pressad situation, säger den personal som ETC Göteborg pratat med.
– Vi har frågat arbetsgivaren vad man har för tanke kring det, men det har vi inte riktigt fått svar på. Vi har ju problem redan nu med att för många kvinnor ligger kvar på förlossningsavdelningen, säger Malin Bergander.
18 timmars väntan på plats
För platsbristen på BB leder i förlängningen till problem även på förlossningsavdelningarna. Enligt anställda som ETC Göteborg pratat med kan nyförlösta kvinnor få vänta så länge som 18 timmar innan de får plats på BB om det vill sig illa. Det gör att förlossningsavdelningarna kan vara överfulla av patienter utan att de på pappret är att betrakta som överbelagda.
18 timmars väntan på plats
En undersköterska som vill var anonym säger till ETC Göteborg att hon är orolig för patientsäkerheten.
–Vi har ju inte tid. När det saknas BB-platser så måste vi vårda BB-patienterna på förlossningen. Samtidigt har vi kvinnor som väntar på att sättas igång, plus att vi har dem som är fullt födande. Och vi ska rodda i alla, säger hon.
En annan undersköterska säger att hon skäms över hur de nyförlösta kvinnorna som väntar på att flyttas till BB tas om hand.
– Ingen hinner engagera sig i varken mamman eller barn eller amning, så som man borde kunna göra och erbjuda den start på familjelivet man vill. Det går inte på en akutvårdsavdelning som är underbemannad, säger hon.
Så sent som i november förra året öppnade sjukhuset åtta nya familjerum och Nils Crona, verksamhetschef för förlossningsvården i Göteborg, sade i en intervju med GP att han i det närmsta kunde garantera att partnern får vara kvar med sin familj efter förlossningen.
18 timmars väntan på plats
Till ETC Göteborg säger han nu att han i grunden står fast vid den målsättningen.
– Men inte minst över sommaren kan vi behöva rucka på detta, säger han.
Men trots att en BB-avdelning tvingats stänga på grund av personalbrist menar Nils Crona att bemanningen inte är ett problem. Han säger att 14 nyutbildade barnmorskor har gått bredvid och lärts upp under våren och nu kommer att kunna täcka upp för dem som sagt upp sig.
Vet du hur många som har sagt upp sig?
– Det har slutat ett tiotal barnmorskor. Det kan vara något fler på en enhet än vad som är normalt, säger Nils Crona.
Jag har fått höra att 19 barnmorskor har sagt upp sig sedan årsskiftet.
– Jag kan inte säga den exakta siffran, det beror ju också på vilken period man tittar på. Men det är inte fråga om någon massuppsägning på mycket kort tid.
Han säger också att han precis gått igenom bemanningssituationen och att det finns några vakanser, men det är inget som oroar honom.
– Det är inte så att vi står med ett stort hål, säger han.
Enligt den personal som ETC Göteborg pratat med ligger det en schemapärm framme där nära 500 barnmorskepass fortfarande är obemannade inför sommaren. Nils Crona säger att det kan framstå som mycket, men han räknar med att luckorna kommer att fyllas.
– Det har inte tagits något beslut om extraersättning ännu. Personalen väntar på besked om det innan de skriver upp sig, säger han.
Men Malin Bergander tycker att det är problematiskt att den ordinarie personalen förväntas täcka upp luckorna under sommaren.
– Jag vet att det finns avdelningar där man gjort överenskommelser för att få ihop semestrarna. Arbetsgivaren kan inte kräva det, men det kollektiva trycket blir så stort på kollegorna. Pressen kommer inte bara från arbetsgivaren utan dina kollegor tycker också att du sviker om du inte tar några extrapass. Det blir konstigt.