– I våras var jag på IVA väldigt mycket och då var jag jättetrött och så himla sliten. Jag blev väldigt arg när jag hörde att grannarna hade grillfest eller såg skyltar om att spela brännboll i Slottskogen, säger Elin Hjelm.
Kollegan Jill Widholm jobbar som IVA-sjuksköterska för hjärt- och lungkirurgi och har under det senaste året även fått hoppa in på Sahlgrenskas covid-IVA.
– Det är klart att alla är trötta, men jag tror det beror på var man kommer ifrån. Jag jobbade redan som IVA-sjuksköterska så för mig är det inte så stor skillnad och jag jobbar bara på covid-IVA en gång i veckan så jag får andrum, säger hon.
Lika många inlagda
Båda sjuksköterskorna menar att antalet inlagda covid-patienterna på IVA är lika många som i vintras och de uppger att det finns en oro bland personalen om att de inte kommer att få semester i sommar.
– De som planerar semestern bemannade sommaren utifrån att vi inte skulle ha några covidpatienter alls och beviljade vår semester därefter. Men just nu ser vi en lika stor mängd patienter som vi haft sedan januari, vi ser ingen nedgång. Det börjar kännas overkligt att vi skulle vara nere på noll i sommar. Vi känner oss inte trygga med att vi kommer få semester. Det känns som de kan hitta på vad som helst, säger Jill Widholm.
Förra året fick många skjuta upp delar eller hela sin sommarsemester till hösten eftersom vården var så belastad. Detta befarar de kommer ske igen.
– Det jag ser är en väldigt trött personalstyrka. Folk som är uppgivna och rädda för att inte få semester i år heller, säger Elin Hjelm.
Enligt Jill Widholm ger arbetsgivaren inte heller så mycket ersättning till personal som avstår från sin semester.
– I början pratade de om att personalen skulle kunna sälja sin semester och få dubbel ersättning, men nu har vi fått info om att de bara höjer ersättningen med 2000. Vi får i vanliga fall 8 000 om vi säljer semestern, nu ska vi få 10 000, säger hon.
Kommer sluta
Peter Dahm, verksamhetschef för intensivvården på Sahlgrenska, skriver i ett mejl till ETC Göteborg att det har varit svårt att planera semestern i det ovissa läget.
”I år är det extra svårt då det är ingen som vet hur pandemin och smittspridningen kommer att se ut under våren och sommaren. Just nu ser vi att pandemin har fortsatt mycket stor påverkan på sjukhusets verksamhet”, skriver han.
Enligt honom gör sjukhuset sitt yttersta för att möta medarbetares önskemål om ledighet under semesterperioden.
”Det är särskilt viktigt nu, då många medarbetare i spåren av pandemin har ett stort behov av återhämtning. Vi arbetar intensivt med planeringen inför sommaren. Vi måste samtidigt säkerställa att patienterna erbjuds en god och säker vård”, skriver han.
Elin Hjelm tror att personalen kommer att sluta om semestern uteblir.
– De kommer säga upp sig, jobba på bemanning istället och få högre lön och semester, säger hon.