BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Mathilda Edlund är facklig representant för Saco på Miljöförvaltningen. Hon vittnar om att de uppgifter som kommit fram genom utredningen stämmer.
– Det känns bra att utredningen är klar. Det är viktigt att få en utomståendes analys på personalflykten. Utredningens resultat visar på det som vi försökt lyfta och att problemen inte är lösta än, säger hon.
Var fungerande arbetsplats
De personer som sagt upp sig menar i rapporten att de upplevt att arbetsplatsen varit välfungerande fram till för två och ett halvt år sedan när den nya förvaltningschefen tillträdde. Den nya chefen ska ha förändrat arbetssättet och börja ställa frågor om detaljer i arbetet istället för att kommunicera på det sätt som den tidigare ledningen gjort. Detta upplevde anställda som att ledningen inte litade på deras kompetens.
Den mediala uppmärksamheten som följt utredningen om personalflykten tror inte Mathilda Edlund kommer ge några ytterligare konsekvenser.
– Politiken har tidigare i år blivit informerade om arbetsmiljöproblemen på Stadsmiljö-avdelningen av facken. Hade de velat agera hade de kunnat göra det innan. Till sist kommer allt bero på om avdelningen lyckas prestera på den nivå som förväntas.
Hur har politiken reagerat på problemen tidigare?
– Förvaltningsledningen arbetar på olika sätt med det, men det är inte tillräckligt. Det finns fortfarande ett problem med otydlighet och att medarbetare känner sig illa behandlade.
Ulf Kamne är kommunalråd med ansvar för miljöfrågor. Han säger att läget nu ”är akut” och att Miljönämnden måste ta tag i situationen och, så snabbt som möjligt, få till en förbättring. Han vill inte gå in i detalj och säga exakt vad som ska göras, eftersom det inte ligger på hans bord att göra så.
– De behöver snabbt få till en situation där personalen och ledningen drar åt samma håll.
Omorganisation lanserades
Omorganisationen, som alltså lanserades ungefär ett och ett halvt år efter att den nya förvaltningschefen tillträtt, betydde att man minskade antalet avdelningar från tre till två och införde ett arbetssätt med en ”tydlig målbild, där arbetet i betydligt större utsträckning genomförs i projektform, och där medarbetarna samarbetar för att lösa uppgifterna”.
Men omorganisationen slog inte väl ut. Totalt har 16 anställda valt att lämna förvaltningen sedan dess, varav en var avdelningschef och tre var enhetschefer.
Efter detta har kommunen valt att ta in ett externt bolag som, med hjälp av intervjuer med de 16 som avslutat sin anställning, kartlagt vad som drivit dem till att säga upp sig. Och det är ingen munter läsning. Minskat förtroende för förvaltningsledningen uppges av nästan samtliga som anledning till att de slutat.
Orolig arbetssituation
Ulf Kamne säger att han har en splittrad bild av hur problemen uppstått.
– Jag har pratat med olika människor och fått olika syn på saker. Det som framkommer nu i rapporten är att förvaltningsledningen inte har sett samma saker som de som de anställda gjort. Och det är någonstans kärnan i det här, säger han.
Dels menar Ulf Kamne att personalens bild, som också framkommer i rapporten, är förståelig.
– Det jag sett är att det varit en orolig och en dålig arbetssituation där människor mått dåligt på jobbet. De har inte upplevt att de fått göra det som de tycker behöver göras och att de inte blivit lyssnade på, och det är alltid frustrerande.
Men han framhåller också att förvaltningsledningen gjort förändringar i arbetet som de bedömt som nödvändiga.
– Förvaltningsledning upplever att de måste göra en massa förändringar. Då blir det å deras sida frustrerande att det inte går så fort och så bra som de skulle vilja att det skulle göra.
Bytet av förvaltningschef på Miljöförvaltningen skedde innan Ulf Kamne tillträdde som kommunalråd. Han vill därför inte gå in i detalj på vad som föranledde omorganisationen av förvaltningen.
– Men att det har funnits en gemensam bild av att det funnits ett behov av förändring har jag förstått. Så det är inte bara en person som menat det.
Nämndens ordförande slutar
Tidigare i veckan blev det känt att Miljönämndens ordförande, Michael Thörnqvist (MP), slutar sitt uppdrag. Han hänvisade då till att han skulle fått ett nytt jobb som omöjliggjorde att han fortsatte vara fritidspolitiker. Det betyder att Miljöpartiet nu ska vaska fram en ny ordförande för nämnden, och det ska ske innan kommunfullmäktigemötet den 23 november.
– Den person som ersätter Michael Thörnqvist måste vara beredd att ta tag i de här frågorna. Det kommer vara ett svårt och ansträngde arbete oavsett hur man gör det, säger Ulf Kamne.
Arbete har hamnat efter
Mathilda Edlund säger att situationen på Miljöförvaltningen gjort att de hamnat efter i de uppgifter de fått av politiken. Även kvalitén på det som produceras riskerar att försämras.
– Förvaltningen har flaggat för att uppdrag för 2017 inte kommer bli genomförda. Men hur kvalitén på det som avdelningen producerar blir vet vi tidigast vid årsskiftet när uppdragen i inriktningsdokumentet kan jämföras med årsrapporten. Men ja, vi ligger efter och kommer inte kunna producera så mycket som planerat. Långsiktiga effekter av arbetsmiljöproblemen är det svårare att säga något om.
Den rödgröna-koalitionen som styr Göteborg har profilerat sig starkt inom miljöområdet. Ulf Kamne, som är miljöpartist, menar att situationen på Miljöförvaltningen kan bli ett hinder i arbetet med partiets kärnfråga.
– Om vi inte tar tag i det här och får rätt sida på det så blir det ett hinder för politiken, helt klart. Miljöförvaltningen är inte ställe där man går in och gör en grej och sedan lämnar utan det kräver människor som är engagerade och väldigt kunniga och som vill bidra. Om man inte har den stämningen går det inte att få bra resultat.