Regeringen har lovat ett tillskott till Stockholms landsting på 60 miljoner kronor inför sommaren. Det räcker inte på långa vägar, menar Eva Nowak, ordförande för Vårdförbundets Stockholmsavdelning.
– Stockholms sjuksköterskor har gått på knäna de senaste tre åren.
Vill inte avslöja antalet inhyrda
Hur stor andel eller antal inhyrda sjuksköterskor det finns i Stockholmsvården vill varken sjukhus eller bemanningsföretag avslöja, men enligt en rapport från landstingsrevisorerna är siffrorna höga. Karolinska Universitetssjukhuset är det sjukhus som har haft svårast att locka sjuksköterskor. I augusti 2013 saknades inte mindre än 300 stycken. I 90 procent av fallen var sjuksköterskebristen orsaken till att vårdplatser saknades. Siffrorna inför kommande sommar ser inte bättre ut än i fjol.
Och att hyra in sjuksköterskor från bemanningsföretag kostar. Trots fasta avtal med aktörer inom bemanningsbranschen, går det enligt Britta Branberg, human resources-chef på S:t Görans sjukhus, inte att komma ifrån att inhyrd personal är dyrare än ordinarie anställda.
– Det handlar oftast om vakanser som behöver fyllas för att någon har sagt upp sig. Uppsägningstiden är med kollektivavtalet tre månader, men det tar vanligtvis fem till sex månader innan vi har funnit en kvalificerad specialistsjuksköterska, säger Britta Branberg.
”Det är inte långsiktigt”
Eva Nowak från Vårdförbundet menar att förbundet inte är motståndare mot bemanningsföretagen i sig.
– De fyller en viktig funktion genom att tillhandahålla vikarier under sjukskrivningar och kompetensutvecklingsdagar för den ordinarie personalen. Men de bör inte utnyttjas i den kontinuerliga verksamheten, då blir det långsiktiga kvalitetsarbetet lidande. De inhyrda gör det de ska, mer kan vi inte begära av dem.
”Det finns bra arbetsplatser”
Tillräckligt många sjuksköterskor examineras i dag. Problemet är, enligt Eva Nowak, att de sedan drar öronen åt sig när de ser hur verkligheten ser ut.
– Det handlar inte bara om lönen, utan om dåliga arbetstider och en allt för betungande arbetsmiljö. Vårdpersonalen går på knäna, säger hon.
Vårdförbundet jobbar med frågorna mot arbetsgivare och politiker, men framför allt möter de upp studenterna redan under utbildningen.
– Det finns bra arbetsplatser där man lär sig jobbet och samlar på sig erfarenheter, i ett lugnare tempo.