Patienter i korridorerna på sjukhusen, dubbla arbetspass för personalen och uppskjutna semestrar. Personalbristen slår hårt mot sjukhuspersonal och patienter runt om i landet i sommar.
Innan sommaren slog Vårdförbundet larm om att det – i likhet med många tidigare somrar – råder allvarlig brist på sjuksköterskor på flera håll. Så har det också blivit, visar Dagens ETC:s rundringning.
I Stockholm, ett av de landsting som drabbas hårdast av personalbristen är minst 100 fler vårdplatser stängda jämfört med förra året, för att möta personalbristen. Trots detta saknas uppemot 500 sjuksköterskor nu under semestersäsongen. För sjuksköterskan Sinikka Isoaho och hennes kollegor på Karolinska universitetssjukhuset Huddinges akutmottagning innebär det underskottet en hel del övertid.
– I morgon måste jag ta ett pass som är från klockan sju på morgonen till halv tio i kväll, säger Sinikka Isoaho till Dagens ETC.
– Det är svårt att vara på topp när man inte hinner vila tillräckligt. Det är inte bra för patienterna.
Fullt på akuten
Att fler vårdplatser är stängda på sommaren ställer också till det på akutmottagningarna och leder till att många patienter inte har någonstans att ta vägen.
– Det är ett jätteproblem att patienter tvingas ligga kvar på akutmottagningen för att det inte finns plats någon annanstans, säger Sinikka Isoaho.
– Här har det varit så mycket patienter att det skulle räcka till en hel vårdavdelning. Många av dem ligger på britsar i korridorerna. Lokalerna är inte anpassade för att patienter ska stanna kvar här. Vi har inte de mediciner som de ska ha, och vi kan inte vaka över patienter så som vi borde eftersom vi samtidigt måste ta hand om akutpatienterna. Risken finns att vi missar något.
Många har sagt upp sig
Situationen ser lika illa ut på flera håll i landet. Enligt en granskning av Ekot saknas det 1 200 sjuksköterskor inom sjukvården i sommar. Inför sommaren uppgav 18 av Vårdförbundets 21 avdelningar att det råder stor brist på sjuksköterskor och specialistutbildade sjuksköterskor inför semestrarna. I vartannat landsting var det även större eller allvarlig brist på barnmorskor. Kommunal, som organiserar undersköterskor får samma signaler från sina medlemmar.
– Många barnmorskor sa upp sig innan sommaren, säger Madeleine Grenå, sjuksköterska och vice ordförande för Vårdförbundet avdelning Uppsala.
– Samtidigt är det stor brist på grundutbildade sjuksköterskor. Det har varit ett ansträngt läge i ett och ett halvt år. Många har sagt upp sig och det har inte gått att rekrytera tillbaka. På sommaren är det ännu mer kritiskt.
Arbetsgivarna i landstingen och kommunerna har tagit till flera olika metoder för att möta personalbristen. Ett av dem är beordrad övertid. I Malmö måste ambulanspersonalen arbeta sex pass utöver schemat, och i Kalmar förväntas barnmorskorna vara tillgängliga två extra pass under semestern. Landstingen och kommunerna har också rekryterat många nyutexaminerade sjuksköterskor, som Vårdförbundet menar ofta får ett för stort ansvar i förhållande till sin erfarenhet. På flera håll har vårdpersonal blivit erbjuden extra lön för att skjuta upp sin semester till hösten. Sjuksköterskor i Stockholm har erbjudits en extra månadslön eller minst 25 000 kronor för att avstå från sommarsemestern. Men Vårdförbundet avråder medlemmarna från att nappa på erbjudandet och vila upp sig i stället.
– Vi brukar uppmana våra medlemmar att ta hand om sig och ta ut semestern, säger Susi Nilsson, vice ordförande för Vårdförbundet i Skåne.
– Man kan aldrig vara säker på att få ut semestern om man skjuter upp den. Semesterlagen garanterar fyra veckors semester under juni, juli och augusti. Eftersom det råder personalbrist nästan året om kan man inte vara säker på att få ledigt till hösten, säger Susi Nilsson.
Tidigt ute
Vårdförbundets förklaring till bemanningskrisen är bland annat brist på planering och samordning från kommunerna och landstingen, och att dåliga arbetsvillkor och löner skrämmer bort vårdpersonalen.
Mats Eriksson, ordförande i sjukvårdsdelegationen på Sveriges kommuner och landsting, SKL, tycker inte att det varit något fel på planeringen.
– Vi har varit ute tidigt och rekryterat vikarier, minskat den planerade vården och antalet vårdplatser under sommaren. Det gäller också att se till att människor söker vård på rätt ställe. Sjukhusakuterna ska bara användas i sista hand.
– Grundorsaken är att våra medarbetare ska ha semester samtidigt som verksamheten rullar på 24 timmar om dygnet. Det är ingen enkel uppgift att lösa. Samtidigt har vi aldrig haft fler sjuksköterskor och läkare per invånare än vad vi har nu. Många klagar över att mycket tid går till administration så det kan vara viktigt att se över arbetsinnehållet också, säger Mats Eriksson.
Sinikka Isoaho på Huddinge sjukhus har arbetat i 40 år som sjuksköterska och tycker att personalbristen började märkas på allvar på 90-talet.
– Det var då man började slimma verksamheten och vården började likna en bilfabrik. Det behövs en mycket bättre arbetsmiljö om sjuksköterskor i dag ska orka arbeta lika länge som jag har gjort.