Undersköterskorna Rosa Ledin, Mattias Gustafsson och Linda Gustavsson känner alla tre av det ökade trycket på arbetet under semesterperioden. Linda Gustavsson arbetar på avdelning 4 på kirurgen som har slagits ihop med avdelning 3 på ortopeden samtidigt som antalet vårdplatser på de båda avdelningarna har dragits ner från 40 till 26 platser. Liknande nerdragningar har skett på andra avdelningar.
– Det har varit mycket tung omvårdnad för oss undersköterskor i sommar med ett högt tryck på de vårdplatser som finns kvar, säger Linda Gustavsson.
Ökat tryck på akuten
Det största problemet för undersköterskorna är att om någon skulle bli sjuk så finns det inga vikarier att sätta in. De som i vanliga fall kan ringas in från Lindesberg med omnejd arbetar redan för att fylla upp luckorna i samband med den ordinarie personalens semester.
– De vikarier som finns är helt enkelt redan uppbokade. Blir någon ordinarie sjuk uppstår ett hål i personaltätheten och det drabbar patienterna som kan få vänta länge på att till exempel få hjälp att gå på toaletten, säger Rosa Ledin som arbetar på medicinavdelning 1.
– Vi har för tajt bemanning under sommaren. Det finns inga marginaler och så fort någon blir sjuk märks det i verksamheten, säger Linda Gustavsson.
Mattias Gustafsson som arbetar på akuten märker direkt av att antalet vårdplatser dras in under sommaren. Trycket på akuten minskar inte under sommartid men möjligheterna att lägga in akutbesökare på avdelningarna gör det.
– När vi inte kan slussa patienter vidare till rätt avdelning får vi göra omvårdnadsjobbet som i vanliga fall görs ute på avdelningarna på akuten i stället. Vi är inte inriktade på det utan på att ta hand om akuta sjukfall och se till att de kommer till rätt avdelning för vidare vård. Det kan bli fruktansvärt många patienter på akuten som inte är dimensionerad för det trycket som uppstår då, säger Mattias Gustafsson.
Han förklarar att platsbristen blir en ond cirkel. Patienter kommer in akut och läggs till slut in på rätt avdelning men där är platserna så få och trycket så högt att de skickas hem så fort som möjligt. Ibland alldeles för tidigt.
– Vi får tillbaka dem på akuten när medicinering som de ska sköta hemma inte fungerar, säger Mattias Gustavsson
Inte blir det bättre av att till exempel Hällefors kommun har stängt ner sina korttidsboenden vilket innebär att färdigbehandlade patienter ligger kvar eftersom vi inte kan skicka tillbaka dem, säger Rosa Ledin.
Ingmarie Sjöblom är personalchef på Lindesbergs lasarett och hon håller med om att vikariebristen bland undersköterskorna är ett problem.
– Det såg bra ut inför sommaren men det är ett faktum att vikarierna som finns redan är uppknutna och när någon blir sjuk så blir det ett hål bland personalen, säger Ingmarie Sjöblom.
För att få sjuksköterskor att flytta på sina semestrar erbjuder lasarettet en extra lönepremie på 10 000 kronor i veckan för de som inte tar semester under juli och augusti. För fyra uppskjutna veckor är det alltså lika med 40 000 kronor. Något liknande är inte aktuellt för undersköterskorna.
– Det är ett arbetsgivarbeslut att ge just sjuksköterskorna den extra premien och det samma gäller för alla tre lasaretten i länet, säger Ingmarie Sjöblom.