– Det fanns mycket ordinarie personal kvar och rutiner som fanns, även om de var få, efterföljdes.
Men sedan hände något som gjorde att allt fallerade. När avdelning 369 öppnade, en dagvård som vänder sig till vuxna med missbruksproblematik, försvann stor del av personalstyrkan dit.
– Det anställdes inte någon ny personal, samtidigt som vi har lika mycket patienter. Vi gick från att vara relativt bra bemannade till kraftigt underbemannade, berättar Karolina Pedersen.
I dag har avdelningen en personalomsättning på 50 procent. Många har mellan 200 och 300 timmars övertid. Händelsen där personal blev jagad och hotad med kniv av en patient var bara droppen som fick bägaren att rinna över, menar Karolina Pedersen som är skyddsombud. Hon berättar om en avdelning där det råder många missförhållanden, en bild som bekräftas av fler från personalen. En tidigare anställd, som vill vara anonym, skriver till ETC Göteborg via mejl:
”Det jag upplevde på 367 är det värsta jag har varit med om. Direkta felbehandlingar från läkare, ingen uppbackning av ledning, personal som är så pressade att de ryker ihop med varandra. Rutiner som bryts.”
Dog av överdos på avdelningen
Patientkategorin som kommer till avdelningen är ofta tung att arbeta med, konstaterar Karolina Pedersen. Det handlar om människor som är drogpåverkade, paranoida och aggressiva. Tanken är att de under sin tid på avdelningen ska tända av från droger. Men det är lätt för patienterna att få in narkotika så att de kan fortsätta sitt missbruk även när de ligger inne.
– Det finns inga rutiner kring visitering, eller vad vi ska göra när patienter vägrar ta på sig sjukhuskläder. Det gör att de har med sig narkotika och vapen in på avdelningen. Jag kan inte räkna alla gånger som patienter har fått in droger genom matbeställningar, säger Karolina Pedersen.
Vid flera tillfällen har patienter tagit överdoser när de legat inne. År 2015 dog en patient till följd av en överdos av droger som hen tagit inne på avdelningen.
På avdelningen finns både patienter som är där frivilligt, och patienter som är dömda till vård enligt lagen om vård av missbrukare, eller lagen om psykiatrisk tvångsvård. Patienter som är inlagda frivilligt, men ändå använder droger under sin tid på avdelningen, ska skrivas ut. Men enligt Karolina Pedersen blundar läkare för när patienterna brukar narkotika. Denna bild bekräftas även av den tidigare anställde:
”När jag arbetade hade vi nolltolerans mot sidomissbruk på avdelningen. Patienterna informerades och skrev under ett antal trivselregler att följa under inläggning av frivillig vård. Bröts dessa kunde varning ges därefter om ingen förbättring bli utskrivna. Läkarna har bett oss lyssna på dem och blunda inför saker som vissa (under min tid en patient) gjorde.”
Att patienterna är drogpåverkade gör arbetsmiljön otrygg. På kort tid har avdelningen haft flera knivincidenter. Karolina Pedersen berättar att hot och våld har blivit en del av vardagen. Enligt henne har avdelningen inte heller några handlingsplaner för hur personalen ska agera vid hotfulla situationer.
– Det har hänt flera gånger att personal har blivit misshandlad och att patienter misshandlar varandra. Vi har en situation där det inte ens går att vara säker på att man kommer hem från jobbet levande. Det är en patientgrupp som är tung att arbeta med, men jag upplever att man inte ens har försökt att göra personalen trygg.
All personal är utrustad med larm. Om larmet används ska personal från andra avdelningar rycka in och hjälpa till.
– Men det är flera från andra avdelningen som inte springer på våra larm, eftersom de upplever avdelningen som farlig.
De tillbud om arbetsskador som görs är kraftigt eftersatta. Enligt Karolina Pedersen finns det tillbud från 2016 som fortfarande inte är öppnade.
”Samtliga av mina avvikelser har inte fått någon uppföljning eller bekräftelse på att de tagits i beaktande”, skriver personen som tidigare var anställd på avdelningen. Hen upplever att ledningen inte lyssnar på personalens oro.
”Stöttning från ledningen har varit urusel. Som chef borde man måna om sin personal, har man blivit utsatt är det minsta man kan göra höra av sig som chef.”
Fick inte prata med media
Flera av avdelningens anställda anser att det råder en tystnadskultur. När avdelningen drabbades av vägglöss i september uttalade sig en anställd anonymt i media om situationen, och ska sedan ha blivit tillsagd av en företrädare för sjukhuset.
– Under ett möte blev den anställde utpekad och tillsagd att: ”Du ska inte prata med media”, berättar Karolina Pedersen.
Den anmälan som gjordes om skyddsstopp av fyra fackförbund, Kommunal, Vårdförbundet, Vision och Saco, efter händelsen där personal blev jagad med kniv, är nu hävd. Östra sjukhusets ledning ser över rutinerna för avdelningen. Karolina Pedersen tror dock inte att det räcker för att arbetsmiljön ska bli dräglig.
– Efter vägglössen trodde jag inte att det kunde bli värre. Men det blev det. Det är orimligt att bedriva den vård som vi gör och jag blir arg och ledsen över hur det här drabbar både personal och patienter. Saker och ting kanske kan förändras, men jag upplever att jag och mina kollegor har påtalat de här problemen länge och ingen förändring har gjorts.
För att komma till rätta med problemen som råder på avdelningen menar Boel Mörck, avdelningschef på Sahlgrenska, att rutinerna måste bli mer kända, personal och patienter måste känna sig trygga och arbetsmiljön behöver bli lugnare.
– Vi måste se till att det är en arbetsmiljö där folk vill vara. Det är en utsatt verksamhet och det finns inget annat ställe där de här patienterna kan vara, men jag tror inte heller att det finns några medarbetare som kan klara detta bättre. Jag hoppas på att vi kan vända detta till något positivt och att vi kan finnas där och stötta varandra.
Läs hela hennes svar här.