Drottning Silvias Barnhjärtcentrum i Göteborg, som har ett riksuppdrag för barn med medfödda hjärtfel, kan inte bemanna upp sina vårdplatser utan stöd från övriga delar av sjukhuset. Senast förra veckan gick ett internt mejl med vädjan om inhopp ut till barnsjukhusets sjuksköterskor, vilket har fått en av mottagarna att larma Dagens ETC:
– Jag är djupt oroad över patientsäkerheten men också över hur ledningens attityd till att använda personalen som brandsläckare bara tycks bli mer och mer kronisk. En utomstående kanske tänker “sjuksköterska som sjuksköterska”, men det är så långt ifrån verkligheten man kan komma, skriver den anställda till Dagens ETC.
Kritisk till frivilliga inhopp
Personen, som vill vara anonym, menar att bemanningskrisen hade kunnat förhindras med bättre arbetsvillkor för sjuksköterskor i regionen. Hen är också kritisk till att frivilliga inhopp på avdelningen presenteras som en möjlighet till kompetensutveckling.
– Att personalen som är kvar lastas med att täcka upp för och rädda upp politikens misstag är helt oacceptabelt. Det sätter inte bara personalens hälsa på spel utan, viktigast av allt, barnens.
”Inga konsekvenser”
Cathrine Gatzinsky, som är tillförordnad verksamhetschef på Barnhjärtcentrum, menar dock att de sjuksköterskor som lånas in till avdelningen har rätt kompetens för att täcka upp för luckorna.
– Det har inga konsekvenser för barnen. De får absolut aldrig drabbas, och på barnsjukhuset i stort har vi en god bemanning. Vi gör så gott vi kan med de resurser vi har och jag skulle verkligen önska att vi fick mer resurser. Jag beklagar att man känner sig utnyttjad.
Cathrine Gatzinsky berättar att avdelningen för tillfället saknar två specialistsjuksköterskor, men att man hittills lyckats hålla full bemanning tack vare utlån från barnsjukhusets andra avdelningar.
Den tillförordnade verksamhetschefen understryker också att hon inte nåtts av den kritik som nu nått Dagens ETC.
– Vi har inte fått de signalerna. Vi som jobbar här brinner verkligen för barnsjukvård och har en tradition av att hjälpas åt och medarbetare som ställer upp kommer alltid att prioriteras i den årliga löneöversynen. Vi har också ett pågående rekryteringsarbete med sökande och nya kollegor på väg.
”Måste få kosta”
Cathrine Gatzinsky håller dock med om att bemanningsfrågan, framför allt vad gäller sjuksköterskor i dygnet runt-vården, är en allvarlig utmaning för sjukvården i stort.
– Jag ska inte sticka under stol med det, men det är i huvudsak en politisk fråga. Högspecialiserad sjukvård kostar och måste få kosta.