Rollen som FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld, som avled när hans flygplan störtade över dagens Zambia i september 1961, spelas enligt uppgift till Dagens ETC av Mikael Persbrandt.
Anklagelser till trots
Under flera år har kvinnliga visselblåsare larmat om allvarliga anklagelser mot en av landets mest kända skådespelare – Mikael Persbrandt. Men både streamingtjänster och produktionsbolag har konsekvent ignorerat uppgifterna.
Dagens ETC:s granskning är nu uppe i 57 uppgiftslämnare som bekräftar Mikael Persbrandts bristande beteende gentemot kvinnor över två decennier. Framför allt bekräftas bilden av en bransch som tystat ned oönskade beteenden och som skyddat de stora manliga stjärnorna.
Av de 57 uppgiftslämnarna har sju kvinnor redan delat sina vittnesmål anonymt med Dagens ETC:s läsare. Vittnesmålen sträcker sig från slutet av 90-talet och till runt år 2015.
I mejl som Dagens ETC tagit del av, som skickats till streamingjättar och produktionsbolag, uppges Mikael Persbrandt vara den mest utpekade mannen i de kvinnliga skådespelarnas metoo-upprop, #tystnadtagning.
Uppgiftslämnarnas samstämmiga bild är att så länge produktionsbolag och streamingjättar kan tjäna pengar på en person så spelar kvinnors vittnesmål ingen roll.
73,5 miljoner i budget
Den nya svenska storfilmen finansieras bland annat av skattemedel från både Svenska Filminstitutet och från Sveriges Television, SVT, enligt dokument från Svenska Filminstitutet. Även Film i Väst, Nordisk Film och dansk public service är medfinansiärer.
Programchefen på SVT Drama erkänner utan omsvep att hon känner till vittnesmål om skådespelaren.
– Jag är naturligtvis, efter 30 år i branschen, informerad om vissa av historierna kring Mikael Persbrandts uppförande. Det talas om en backlash efter metoo men jag ser absolut att vittnesmålen har lett till förändring, säger Anna Croneman, programchef på SVT Drama.
Beslutet att investera i filmen om Dag Hammarskjöld fattades av SVT den 22 februari 2021.
Anna Croneman har ännu inte tagit del av det inspelade materialet och vill därför inte svara på frågan om hon är nöjd med sin investering. Hon vill inte uppge hur stor summa som SVT investerat i projektet.
Anna Croneman är dock övertygad om att branschen är bättre efter metoo.
– Branschen har idag tydliga regelverk kring vad som sker om någon skulle uppföra sig på ett ej okej sätt, vilket man tidigare i långt högre grad lät passera, eller blundade för, säger hon.
Kände ni någon tveksamhet att investera i en film med Mikael Persbrandt, med hänvisning till vad ni vet?
– Inte på det underlag som vi hade vid tiden för beslutet. Jag tycker att mycket skiljer sig åt idag, det vill säga de regelverk och processer som de facto nu existerar.
Filmen har enligt dokument från Svenska Filminstitutet en budget på 73,5 miljoner kronor, en mycket stor summa för att vara en svensk film.
Svenska Filminstitutet, som redovisar till Kulturdepartementet, går in med 18 miljoner kronor i projektet. Av dessa är fem miljoner kronor ett stöd som filmer med särskilt stor marknadspotential kan söka.
Anette Novak är sedan april i år vd för Svenska Filminstitutet, som delar ut statliga stödmiljoner till svensk film. Hon vill inte bekräfta att det existerar ett filmprojekt om Dag Hammarskjöld – trots att Filminstitutet två dagar tidigare, efter en sekretessprövning, lämnade ut både beslut och delar av ansökningshandlingarna till Dagens ETC.
– Vi är en stiftelse men arbetar nästan som en myndighet och hanterar skattemedel. Ur rättsstatens perspektiv är det viktigt att det finns ett regelverk som är förutbestämt och att vi förhåller oss till det. Kriterierna måste vara glasklara och knivskarpa. Annars finns risk att olika handläggare gör helt olika bedömningar i liknande ärenden, säger hon.
Men när nu Mikael Persbrandt fortsätter att få de största rollerna, medan kvinnorna flyttar på sig och ni samtidigt ger 18 miljoner till hans senaste film, har det då blivit förändring i er bransch?
– Jag vill börja i kvinnornas perspektiv. Det är en fruktansvärt svårt situation att möta en person som man upplever att man utsatts för i ett medialt sammanhang. Jag förstår att det kan uppfattas kränkande. Det är viktigt att ha det sagt. Men om det sker något under produktion är det ett arbetsmiljöansvar och det ansvaret ligger på produktionsbolaget och producenten. Vårt ansvar är inte arbetsmiljön i en filmproduktion.
I mina öron låter det som en risk för fortsatt maktmissbruk, om de personer som betett sig illa förut nu kan fortsätta få huvudroller, och de som blivit utsatta istället knuffas åt sidan. Vad kan Filminstitutet göra?
– Jag tänker spontant att vi måste fortsätta en diskussion med branschen och håller de här frågorna levande om hur missförhållanden kan te sig, hur de kan uppstå, och vilka strukturer som ligger bakom.
Hon nämner samtidigt att filmbranschen förändrats sedan metoohösten 2017.
– Det har tagits på allvar, upplever vi i de kontakter vi har. Man har fört in nya arbetssätt och rutiner för att säkerställa en trygg arbetsmiljö
Men finns det något ekonomiskt incitament man kan tänka sig från ert håll?
– Ingenting jag kan komma på här nu i den här intervjun kommer ha tillräcklig höjd för att vara ett sådant förslag. Det är en bra fråga, vi funderar alltid över hur vi kan utvecklas.
Filmen om Dag Hammarskjöld produceras av Unlimited Stories AB med Patrick Ryborn som producent. Dagens ETC har sökt honom sedan i söndags, då han “låg och sov” och bad reportern ringa upp senare. Ryborn har därefter inte gått att nå för en kommentar.
Enligt en person i produktionen spelades filmen in under 2021 och 2022.
Filmen beräknas enligt dokument från Svenska Filminstitutet få premiär i juni 2023.
Mikael Persbrandt spelade Dag Hammarskjöld redan 2016 i en liten biroll i krigsfilmen ”Belägringen av Jadotville”, en Netflix-produktion.
Persbrandts svar
Mikael Persbrandt har avböjt medverkan i Dagens ETC:s granskning.
Men i ett mejl till reportern bekräftar han ett tidigare dåligt beteende. Dock utan att närmare bemöta de väldigt specifika frågor som Dagens ETC ställt gällande de vittnesmål som framkommer i granskningen.
”Historiskt har jag haft sidor och betett mig på sätt som jag idag inte är stolt över och som jag lämnat bakom mig. Parallellt har hela branschen tagit flera avgörande steg för att komma åt de strukturella problem med ojämlikhet och arbetsmiljö som funnits”, skriver Mikael Persbrandt.
Han anser inte att det är enskilda personer som skapat en ojämlik bransch och att dessa individer därför inte heller är ursprunget till arbetsmiljöproblemen. ‘
”Att porträtteras i ett sammanhang som verkar ha potential att skada hela min bransch och ytterligare cementera en felaktig bild av mig är inget jag vill stödja och är naturligtvis det sista jag vill medverka till.”
Läs granskningen: Fler kvinnor anklagar Persbrandt – streamingjättarna vägrar svara