Per Bolund tog över som språkrör 2019 och efterträdde då Gustav Fridolin. På kongressen som valde honom utmanades han och valberedningen av Magnus Wåhlin, präst från Växjö och ordförande i MP Kronoberg, som fick nästan en tredjedel av rösterna. Den fraktion som Magnus Wåhlin företrädde krävde större fokus på ekonomisk och social hållbarhet.
Det har varit en skumpig väg för Miljöpartiet under Per Bolunds tid. 2021 lämnade Miljöpartiet regeringen efter att oppositionens budget klubbats igenom i riksdagen. Länge såg det ut som att Miljöpartiet skulle åka ur riksdagen i hösten val, men klarade sig till sist kvar med fem procent av rösterna.
– Jag har jobbat med rikspolitik i mer än 20 år. Jag kände att om jag skulle göra någonting annat i livet så är det ett bra tillfälle nu. Samtidigt vill jag skapa bästa möjliga förutsättningar för partiet att hitta en efterträdare och ge den personen chansen att göra bästa möjliga jobb, säger Per Bolund till DN.
”Stor trovärdighet”
Jakop Dalunde, Europaparlamentariker och ett av de mer profilerade namnen inom Miljöpartiet säger så här om Per Bolunds avgång.
– Per Bolund är en politiker som under sin gärning har uträttat stordåd. Inte minst i finanspolitiken, när vi satt regering, då han fick igenom enorma satsningar på miljön och klimatet, som bidrog till att Sverige blev världsledande. Men samtidigt kan jag förstå att han vill lämna, efter 20 år i politiken.
Vad har han betytt för Miljöpartiet?
– Han har en stor trovärdighet och en förmåga att få saker gjort. Det är många som vill utmåla oss som flummiga och oseriösa. Då har Per stått som ett fundament, som en seriös och trovärdig politiker.
Vad är hans främsta politiska eftermäle?
– Trovärdighet i ekonomiska frågor och klimat och miljö.
Vem tycker du ska ta över som manligt språkrör?
– Vi har många personer som skulle kunna göra ett jättebra jobb, en stark laguppställning, men jag vill inte nämna några namn.
Är du själv intresserad?
– Nej, det är jag inte.
”Känns vemodigt”
Lorentz Tovatt, tidigare riksdagsledamot och språkrör för Grönungdom, har profilerat sig som en intern kritiker av Miljöpartiets ledarskap och har sagt att partiet borde skrota modellen med dubbla språkrör. Han kommenterar Per Bolunds besked så här.
– Det känns lite vemodigt, jag kommer sakna honom i politiken.
Vad blir hans främsta politiska eftermäle?
– Hans oerhört starka klimat- och miljöengagemang. Det har gått som en röd tråd genom hela hans politiska gärning och resulterat i väldigt mycket politisk förändring.
Lorentz Tovatt har flera gånger nämnts som en möjlig språkrörskandidat men han säger idag att han inte är intresserad.