BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Statliga Kåpan är ett av de underkända bolagen. Kåpan förvaltar tjänstepension åt cirka 800 000 statligt anställda. Det är inte första gången som Kåpan kritiseras för sitt hållbarhetsarbete, efter Parisavtalet 2015 sålde företaget av 500 000 av sina aktier i Lundin Petroleum, men för bara en månad sedan kunde SvD Näringsliv avslöja att bolaget har köpt tillbaka lika många aktier och dessutom ytterligare 180 000 i oljebolaget där bolagets toppar, ordförande Ian Lundin och vd Alex Schneiter, är misstänkta för medhjälp till grovt folkrättsbrott i Sudan.
Fixar inte godkänt
Enligt Kaj Elfgren, analytiker på Max Matthiessen Värdepapper – som tagit fram den aktuella rapporten, har Kåpan inte haft de analyser och resurser som krävs för att få ett godkänt betyg.
– Vi har hittat många kontroversiella innehav i Kåpans portfölj, och bolaget har valt att inte kommentera dessa. De har inte haft den verktygslåda som krävs för att fixa ett godkänt betyg, säger han till Svenska Dagbladet.
Femte året i rad
För Max Matthiessen Värdepapper är det femte året i rad som man utvärderar de svenska pensionsbolagens arbete med etik och hållbarhet. För att bli godkänd krävs att bolaget på ett lämpligt sätt tar hänsyn till ansvarsfullt ägande inom alla tillgångsslag, något som både Nordea, SEB och Gamla Liv misslyckas med.
Några som klarar gränsen och dessutom rankas som ”väl godkända” är AMF, Alecta och SPP, samtidigt som Skandia Liv, Länsförsäkringar och Handelsbanken får ”godkänt”.
Kåpan i botten
Enligt Kaj Elfgren är det uppseendeväckande att just Kåpan, som hamnar i botten på listan, misslyckas så kapitalt eftersom det är ett bolag som spararna inte kan välja bort. Är man statligt anställd så är man i händerna på Kåpan. Han menar också att det inte finns några undanflykter för de bolag som inte klarar att nå upp i godkänt i rapporten.
– Det är enklare att få ett bra betyg i dag än för fem till sex år sedan, eftersom det finns så många fler hållbarhetsklassade finansiella produkter att välja på, säger han till Svenska Dagbladet.