Sju av tio av Kommunals kvinnliga pensionärer klarar sig inte på sin pension, enligt en ny rapport från fackförbundet. I genomsnitt får kvinnorna nästan 4 000 kronor mindre i månaden än männen.
– Nu har vi svart på vitt det vi vetat länge, ojämlikheten som drabbar kvinnor förs vidare in i pensionen, säger SKPF:s förbundsordförande Monica Bäckman.
I rapporten ”Pension – en kvinnofälla” presenterar fackförbundet Kommunal tillsammans med SKPF, Svenska Kommunalpensionärers Förbund, i dag ny statistik över situationen för de kvinnor som i många fall har ett långt arbetsliv inom välfärden bakom sig.
I genomsnitt får Kommunals kvinnliga pensionärer ut 11 500 kronor i total pension före skatt. Motsvarande siffra för männen är 15 400 kronor i månaden. Mer än var tionde kvinna i åldern 65 till 69 år som är medlem i SKPF har en total pension på cirka 8 350 kronor i månaden före skatt. Sju av tio kvinnliga SKPF-medlemmar är beroende av garantipension, som är ett komplement till den allmänna pensionen för dem som arbetat lite eller inte alls.
Ett av de tyngsta skälen till ojämlikheten är enligt rapporten att kvinnor jobbar deltid i betydligt större utsträckning än män.
– Nu har vi svart på vitt det vi vetat länge, ojämlikheten som drabbar kvinnor förs vidare in i pensionen. Nu gäller det att göra två saker samtidigt. Vi behöver förbättra för de välfärdsarbetare som nu är i arbetslivet. Löner och arbetsvillkor måste bli sådana att de ger god pension, säger SKPF:s förbundsordförande Monica Bäckman i ett pressmeddelande.
– Dessutom är det nödvändigt med förändringar för nuvarande pensionärer. Pensionen är ibland på gränsen till ovärdig. Glädjande nog har vi genomförbara förslag som kan ordna upp situationen.
I rapporten ställer Kommunal och SKPF ett antal krav. Bland annat vill de införa rätt till heltid på hela arbetsmarknaden, ha en tredelad föräldraförsäkring och ge kvinnodominerade yrken löneökningar som gör att de kan komma ikapp männen.
– För att skapa förutsättningar för ett mer jämställt yrkesliv är några av de viktigaste åtgärderna att göra heltid till norm på arbetsmarknaden, bort med deltider och otrygga anställningar. Annars är risken överhängande att det blir ojämställt livet ut, säger Annelie Nordström, ordförande i Kommunal, i pressmeddelandet.