– Vi tycker det är så tråkigt för dem som drabbas. Vi har så fina arbetsplatser där människor får chans att bygga upp sig. Nu tappar många hoppet om framtiden.
Det säger Susanne Lundström, direktor på Kalmar Stadsmission.
En av dem hon tänker på är Larre Johansson. Han jobbar på Stadsmissionen med prydnadssaker och andra prylar, kollar att de är hela och rena och prismärker.
Larre Johansson har återvänt till den arbetsplats som han lämnade för två år sedan. Förra gången var han utplacerad på Stadsmissionen med lönebidrag, den möjlighet som nu är stängd.
– Det var jättebra. Dels fick jag nya A-kassedagar och så kunde jag vara på en så bra arbetsplats som den här.
Larre måste undvika stress och på Stadsmissionen kan han anpassa arbetet och gå ifrån när han behöver.
– Handledarna här vet vad man går igenom och stöttade mig, så när jag slutade här för två år sedan så mådde jag jättebra.
Existensminimum är jättelite pengar. Nu vet jag inte riktigt hur man ska få till det där välmåendet.
Men saker hände och nu är han tillbaka. Den här gången är det på sex månader med ersättning på existensminimum från Försäkringskassan. Det gör honom osäker på framtiden. Han tycker att han numera förväntas kvala in i ett av två lägen - antingen frisk och arbetssökande eller helt sjukskriven.
– Existensminimum är jättelite pengar. Nu vet jag inte riktigt hur man ska få till det där välmåendet, säger han.
Ska stoppa välfärdsbrott
Kalmar kommun har tidigare kunnat anställa personer som står långt från arbetsmarknaden med lönebidrag från Arbetsförmedlingen och sedan placera dem hos Stadsmissionen eller andra idéburna aktörer. Det har fungerat bra i åratal, men nu är det slut med det. Arbetsförmedlingens regelskärpning innebär att vidareplacering vid subventionerade anställningar inte längre är tillåtna.
Emil Johansson, enhetschef på Arbetsförmedlingen, förklarar att reglerna funnits länge men nu blivit tydligare.
– Vi har alltid haft en restriktiv hållning till vidareplacering. Myndigheten behöver säkerställa kontrollen och veta var en individ finns. Det handlar lika mycket om att kunna stödja, följa upp och göra anpassningar för individen på arbetsplatsen som att säkra upp mot välfärdsbrottslighet.
Arbetsförmedlingen behöver alltså själva kunna kontrollera arbetsplatserna. Men det får de inte göra om personen är vidareplacerad.
– När kommunen har anställningsansvar så får vi inte göra kontroll på de faktiska arbetsplatserna. Så till exempel arbetsanpassningarna kan vi inte veta om de sker eller inte, säger Emil Johansson.
Drabbar hjälporganisationer
Förra året kunde Stadsmissionen i Kalmar erbjuda jobb och sysselsättning för 296 personer. 75 av dessa gick på lönebidrag och fick därför sluta i våras. Några nya i denna grupp kunde inte tas in på grund av de skärpta reglerna.
– De lönebidragsanställda har varit en särskilt viktig resurs för oss. De har hjälpt till att få allt att fungera i Stadsmissionens stora second hand-butik, syateljé och kök, säger direktor Susanne Lundström.
Hillevi Österbo, ansvarig verksamhetschef på Kalmar kommun tycker också att samarbetet har fungerat bra.
– Vi har haft en bra och lång dialog med hjälporganisationerna, men nu har vi varit tvungna att avsluta och placera i egen verksamhet, säger hon.
Det ledde under våren till att ett fyrtiotal personer stod utan plats och sysselsättning. Hon menar att kommunen nu kommit ikapp med placeringar i sin egen second handverksamhet Återbruket.
– Men i förlängningen tror jag att det här får konsekvenser för hjälporganisationerna och bli ett avbräck för dem, säger hon.
Så frågan går till Emil Johansson på Arbetsförmedlingen.
Är inte risken stor att ni förlorar många arbetstillfällen för personer som står långt från arbetsmarknaden?
– Vi för dialog och försöker hitta kloka arbetssätt och vi får följa utvecklingen.
Är det bra att kommuner drivs mot att driva egna second hand-butiker för att de måste ersätta de insatser som ideella aktörer kunnat göra?
Den frågan svarar inte Emil Johansson på. Men säger att inget hindrar Stadsmissionen och andra idéburna aktörer att själva anställa på lönebidrag. Då går det att följa reglerna.
– Vi kan konstatera att det finns bra och viktiga arbetsgivare inom den ideella sektorn. En del är stora organisationer som har förmåga att anställa, men vi kan inte komma förbi vår förordning och som myndighet måste vi hitta bra arbetssätt inom vårt regelsystem.
Att direktanställa på lönebidrag är något som Stadsmissionen redan överväger att göra. Men att sköta löneadministration och myndighetskontakter är en tung börda för mindre ideella aktörer som till exempel Lindra Second hand i Kalmar. Där är Moa Mårtensson butiksföreståndare.
– Det skulle aldrig gå för oss. Vi är ju en biståndsorganisation som ska gå med överskott. Annars är det ingen mening med att vi finns. 2,25 anställda är vad vi har råd med i nuläget.