De långa pendlingstiderna leder till ökad stress, minskad sömn och försämrade matvanor. Det visar en brittisk rapport där 1 500 britter fick svara på hur den passiva pendlingen med bland annat bil, tunnelbana och buss påverkar deras liv.
Över hälften uppgav att de känner sig stressade. Nästan hälften svarade att de umgås mindre med familj och vänner och lika många uppgav minskad fysisk aktivitet. Omkring en tredjedel rapporterade att de sover mindre på grund av pendlingen – samtidigt som de småäter och köper snabbmat i högre utsträckning.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Ökat kaloriintag
Studien visar till exempel att den genomsnittliga pendlaren i Storbritannien får i sig 800 fler kalorier i veckan under resan till och från jobbet, ofta i form av ohälsosamt småätande av chokladkakor, chips och läsk.
The Royal Society for Public Health (RSPH), som beställt studien, vill se en begränsning av butiker som säljer skräpmat på stationerna och att högre krav ställs på företagen vad gäller hälsa och välbefinnande i pendlingsmiljön.
Det pendlarna i studien lyfte fram som mest skadligt för deras hälsa var förseningar, trängsel och ”antisocialt beteende” i pendlingsmiljön. För att motverka dessa problem kommer forskarna i rapporten med en rad förslag på förbättringar.
Bland annat att arbetsgivare kan införa flexiblare arbetstider för sina anställda. Det skulle göra att färre behövde resa under de mest stressiga tiderna. Av deltagarna i studien ansåg 58 procent att det här skulle förbättra delas hälsa.
Men trots att möjligheten att ”flexa” blir allt vanligare – inom EU gör ungefär 17 procent av de anställda det och i Storbritannien är det så mycket som en tredjedel – är frågan om det faktiskt leder till större frihet.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Ny forskning visar nämligen att de som har flexibla arbetstider på jobbet och mer kontroll över sitt arbetsschema arbetar fler arbetstimmar och mer övertid än de som inte har det. Det skriver forskare i vetenskapstidskriften The Conversion.
En orsak tror forskarna är att anställda som får denna möjlighet tenderar att se det som en gåva från sin arbetsgivare som de återgäldar genom att arbeta hårdare. Att gränsen mellan jobb och fritid suddas ut kan också vara en orsak.