En påkörning stoppar pendeltrafiken. Tåget framförs av en ensam förare utan tågvärd. I ett sådant läge har pendelentreprenören MTR lovat att en jourbil ska kunna anlända inom 15 minuter för att bistå föraren. Det dröjer 28 minuter. Det är en av de 50 incidentrapporter som kommit in för bara de så kallade DÖS-tågen, pendeltåg där kameror ersatt den avskaffade tågvärden. Det är en av anledningarna att pendelförarfacket ST nu stoppar allt ensamarbete på måndag.
– Det är fullständigt oacceptabelt. De incidenter vi ser nu sedan man börjar köra utan tågvärd visar att ensambemanning inte fungerar. Riskerna för den enskilde ensamarbetaren är alldeles för stora, säger Tomas Fröstberg, regionalt skyddsombud för ST.
Inte åtgärdat
Brand på tåget, påkörning, evakuering av resenärer är några av de händelser som rapporterats in sedan kameratåg börjat rulla utan tågvärd den 27 februari. Händelser som en ensam förare fått hantera själv. Sammantaget visar, enligt facket, händelserna på att säkerheten inte lever upp till kraven för ensamarbete i arbetsmiljölagen.
Enligt facket har arbetsgivaren MTR getts tid att åtgärda riskerna, men inte gjort detta innan tidsfristen löpte ut på fredagen.
– Vi har blivit informerade om att skyddsombud har tänkt lägga skyddstopp. Vi kommer att hantera det enligt gängse rutiner, säger Niklas Ekström, kommunikationschef på MTR.
Facket hänvisar till 50 incidentrapporter, ett antal de betraktar som anmärkningsvärt.
– Vi har inte haft fler rapporterade incidenter än med tåg som körts med tågvård under den här perioden, om man jämför samma period föregående år, säger han.
Tomas Fröstberg svarar.
– Då körde man inte ensambemannade tåg. Det är det som är skillnaden. Det vi hävdat hela tiden och som trafikregionrådet Anton Fendert (MP) och MTR:s VD inte får in i huvudet är att det finns ett helt annat regelverk när det gäller ensamarbete i arbetsmiljölagen, säger han.
”En lögn”
Enligt Niklas Ekström har MTR under införandet haft säkerheten i fokus. Det har föregåtts av både riskanalyser och riskbedömningar tillsammans med skyddsombud. Den bilden delas inte av facket som har fler pågående förhandlingar om hindrande av skyddsombud, något Dagens ETC tidigare rapporterat om.
– Det är en lögn. De har inte involverat skyddet på det sätt de är skyldiga enligt lag och det har vi påkallat två tvisteförhandlingar om, säger Christian Camitz ombudsman på ST.