Seko varslar om strejk i tågtrafiken från den 11 maj. Strejken inleds med total arbetsnedläggelse hos bland annat lokförarna på Transdev i Malmö, lokalvårdare och reparatörer på MTR på Älvsjö bangård i Stockholm. Fyra dagar senare utökas strejken att även omfatta bland annat lokförare på SJ Götalandståg, MTR:s Mälartåg och förare på Stockholms röda tunnelbanelinje. Stridsåtgärderna i tre steg följer på att förhandlingarna mellan facket och Almega Tågföretagen om nytt kollektivavtal kört fast. Enligt uppgifter från facket till bland annat Dagens ETC efter att arbetsgivarna under hela processen vägrat att ens prata om vissa frågor.
– Vår motpart, Almega Tågföretagen, har i förhandlingarna sagt att de inte vill diskutera och förhandla mer om vi inte lägger ett varsel. Nu är det upp till bevis, säger Sekos avtalssekreterare, Ulrika Nilsson i ett pressmeddelande.
Strejkvarslet kommer också i skenet av konflikten om tågvärdarnas avskaffande på pendeltåget i Stockholm. Enligt förarna, som efter avskaffandet ensamma tvingas ansvara för säkerheten, äventyras denna både för de själva och för de upp till 1800 passagerarna på tågen. Bristen på gehör för varningen ledde till att förare genomförde en vild strejk under tre dagar i april. Förutom lönefrågan har Seko uppgett att reglering av ensamarbete är en av tre viktiga krav, ett krav som dock arbetsgivarna blankt sagt nej till.
Sekoklubben i pendeln tar emot beskedet om strejken med både glädje, men också ett mått av besvikelse.
– Det är bra att vi varslar om strejk. Jag är besviken över att vi på pendeln inte får vara med i strejken. Men jag hoppas att de varsel man lagt ska räcka, säger Melissa Svenhard, vice ordförande i förarklubben Seko Lok.
Nämner inte ensamarbete
Strejken inleds på fyra utpekade företag den 11 maj, parallellt med övertids-, mertids- och nyanställningsblockad. Därefter följer total arbetsnedläggelse hos delar av förarkåren på tre ytterligare företag den 15 maj. Har ingen lösning träffats innan den 18 maj, faller det tredje steget i varslet ut, vilket innebär strejk även för lokförare och annan personal på bland annat godstågsföretaget Green Cargo, på SJ och Euromaint.
Pressmeddelandet från Seko nämner dock inte i detalj kraven om ensamarbetet, utan lägger istället tonvikt vid krav på stopp för sista-minuten ändringar i scheman och att längre arbetstid i branschen också ska ge fler lediga dagar.
Almega tågföretagen skriver i en skriftlig kommentar på sin hemsida att de i grunden har samma inställning som Seko i flera frågor och även har lämnat förslag, men som inte beaktats. När det gäller ensambemanningen på bland annat pendeln är deras inställning att avskaffandet av tågvärdarna är säkert.
”Tågföretagen anser givetvis att tågen ska bemannas utifrån vad som är lämpligt ur säkerhetsperspektiv, för arbetsmiljön och för driften – inte utifrån regler i ett kollektivavtal. Detta är en självklarhet, inom tågbranschen precis som i alla andra verksamheter.”, skriver Almega Tågföretagen i den osignerade kommentaren.