Pendel-vd:n varnar strejkare: ”Skäl för uppsägning”
Joakim Sundh, vd vid MTR.
Bild: MTR/Press / Caisa Rasmussen/TT
Dagens ETC
Pendeltågsentreprenören MTR har påverkats kraftigt av förarnas beslut om vild strejk. Under helgen skickade vd:n ut två mejl med skarpa varningar om följderna för de som strejkar.
På fredagen tog ett möte med över 150 av de drygt 350 pendeltågsförarna i Stockholm ett beslut om att på måndagen gå ut i vild strejk för att få tillbaka tågvärdarna. Från arbetsgivaren kom responsen omedelbart. Under helgen skickade MTR:s vd, Joakim Sundh, ut två mejl till de anställda, som Dagens ETC har tagit del av.
– Det är ett öppet hot. Han vill skrämma folk tillbaka till arbetet. För många lokförare är det ju något man förlorar sömn över för de är beroende av det här jobbet, säger föraren Björn.
I det första mejlet som skickades klockan åtta på lördagskvällen skriver vd:n att ”om anställda själva beslutar att gå ut i strejk” utan sitt fackförbunds stöd riskerar denna ”att få betala skadestånd”.
”Om du som anställd blir borta från jobbet en längre tid kan det betraktas som arbetsvägran som är skäl för uppsägning. Detta gäller för alla anställda i Sverige.”, skriver Joakim Sundh i mejlet.
På söndagen skickade vd:n ytterligare ett mejl, i vilket han citerade lokförarfackens avståndstagande till strejken. I mejlet inskärper han allvaret.
”Den här typen av strejker är förbjudna i Sverige sedan 2019, då lagen om begränsad strejkrätt infördes. Lagen innebär kortfattat att det inte är tillåtet att strejka om arbetsgivaren har kollektivavtal.”
I båda mejlen uppmanar han de anställda att bryta strejken och ta kontakt med honom direkt kring eventuella frågor.
”Min förväntan är att vi alla hedrar rådande avtal, fredsplikt och vårt viktiga uppdrag mot pendeltågsresenärerna.,” skriver han.
Hans uppmaning tas emot med en lätt fnysning från Björn som hänvisar till de många tvisteförhandlingar som båda facken i pendeln haft mot företaget. Dagens ETC har tidigare rapporterat om hur tågvärdarnas Seko-klubb fått närmare 700 000 kronor i skadestånd och om att facket ST just nu driver flera tvisteförhandlingar, bland annat om att skyddsombuden förhindrats att delta i utredningen som föregick reformen att avskaffa tågvärdarna.
– Han snackar om att hedra de avtal som de själva inte har hedrat och nu vill de diskutera när det hela tiden varit monolog från deras sida. De är lite sent att komma och säga tt det ska snackas nu. Tidigare har budskapet varit att de som inte tycker det känns bra kan sluta, säger han.
”Riskerar att bli av med anställning”
Dagens ETC har tidigare också rapporterat om hur sjukskrivna förare fått mejl från MTR:s förhandlingschef med hot om uppsägning om de inte inkommer med sjukintyg från företagets egna utvalda vårdgivare. Då svarade kommunikationschefen Niklas Ekström att mejlet inte skulle uppfattas som hot om att bli av med jobbet. Nu är han mindre återhållsam.
– Om du inte kommer till arbetet och arbetar och inte har en giltig orsak så kan du riskera att bli av med din anställning, säger han.
Vd:n skriver att det är förbjudet att strejka. Samtidigt är rätten att vidta stridsåtgärder grundlagsskyddad.
– Grundlagsskyddet gäller om det är sanktionerat av facken och inom rådande avtal, vilket den här inte är. Går man tillbaka till 2019 så skedde det en justering just kring otillåten stridsaktion, säger Niklas Ekström.
Att en stridsåtgärd som inte är varslats av facken betraktas som ”olovlig” och kan leda till personliga skadestånd gällde redan innan 2019. Hur 2019 års strejkrättsinskränkning specifikt påverkade grundlagsskyddet säger han sig inte kunna gå in på.
Om enskilda förare påverkats av mejlen från vd:n oklart, men de stoppade inte strejken som inleddes enligt plan klockan tre på måndagmorgonen. VD:ns mejl har inte heller påverkat beslutsamheten hos föraren Mats.
– Visst kan MTR försöka statuera exempel genom att plocka ut några och ge dom sparken, men den risken får man ta, sade föraren Mats tidigare till Dagens ETC.
Samtliga namn på förare i den här artikeln är fingerade av källskyddsskäl.