Den här mannen har aldrig fått ett erkännande att han är en normal svensk medborgare som kört sina barn till fotbollsträningen. Inte ens i sin död får han vara en vanlig människa utan kopplas till kriminalitet fast det inte är sant.
Det säger debattören och socialarbetaren Nabila Abdul Fattah till Dagens ETC. Hon har själv anhöriga i Angered där Hjällbo ligger, anhöriga som nu har drabbats av våldet.
Den 44-åriga mannen sköts till döds mitt på ljusa dagen utanför sin butik i Hjällbo, som finns på polisens lista över särskilt utsatta områden. Upprinnelsen till mordet ska enligt polisen ha varit ett stort bråk på fredagen med hundra personer inblandade.
I söndagens Aktuellt i SVT sa polisens presstalesman att det rörde sig om en konflikt mellan två kriminella nätverk. Senare har polisen modifierat den beskrivningen till att det handlar om en konflikt mellan två släkter och att den ena inte använt våld hittills.
Men Nabila Abdul Fattah är kritisk till polisens sätt att uttrycka sig.
– Skadan är redan skedd, och det handlar inte bara om det här fallet, säger hon.
– Det är så uppenbart att om det här hade hänt på något annat ställe än Hjällbo så hade det blivit löpsedlar där det stod ”Familjefar avrättad på öppen gata”. Det hade blivit hysteri och man hade diskuterat vapenlagar. Nu har ingen yttrat sig. Ingen! Det beror på att han blev dödad på en gata i Hjällbo och har ett efternamn som inte är svenskt. Då tänker alla ”ingen rök utan eld”, säger hon.
”Inget kriminellt på honom”
Den mördade 44-åringen förekommer inte i brottsregistret och enligt lokalpolisområdeschefen Ulf Merlander är han inte känd för polisen från några kriminella sammanhang.
– Vi känner till honom eftersom att han bedriver näringsverksamhet i området, men vi har ingenting kriminellt på honom. Jag brukar själv vara nere och handla på torget och har sprungit på honom med jämna mellanrum, säger han till SVT.
Nabila Abdul Fattah betonar att den felaktiga bilden av brottsoffret inte bara stigmatiserar människorna i Hjällbo, utan också påverkar viktiga instanser i samhället.
– Vi måste prata om vad det här gör med synen på människor i orten som är oskyldiga och som blir dödade. Men också vad det har för betydelse för hur polisen agerar i olika situationer, och vad det gör med politiker som stiftar lagar. De blir lika drabbade av den felaktiga bilden som människorna i orten blir, säger hon.
Hon säger att hon förstår att polisen är pressad att uttala sig och att många vill ha svar. Men hon tycker att polisen har ett ansvar att inte sprida felaktiga uppgifter.
– De kastar ur sig saker som de tror stämmer, sedan visar det sig att det var fel, men då verkar man inte tycka att det spelar så stor roll. De fattar inte att effekterna blir så stora som de blir, säger hon.
Konsekvensen blir, menar hon, att så länge de som mördas i förorterna beskrivs som kriminella, kan resten av samhället hålla dödsfallen ifrån sig.
– Då kan man tänka "det har inte med oss att göra". Men det är ett problem för hela samhället att människor dör. Att människor blir ihjälskjutna i Hjällbo, säger hon.
Polisen: ”Kan vara sant”
Erik Nord, chef för polisområde Storgöteborg, säger att han kan förstå kritiken. Samtidigt tycker han inte att det är fel att beskriva mordet som en del i en konflikt mellan två kriminella nätverk.
– Jag har aldrig sagt att den personen som blev skjuten var kriminell. Men när hundra personer slåss i ett upplopp på en fredagskväll och det sedan får efterräkningar så är det ju inte random att det händer där. Det finns orsaker. De orsakerna kan vi spekulera i, men jag ska inte uttala mig om det.
Men att polisen säger i tv att det är en uppgörelse mellan två kriminella nätverk?
– Det är möjligt att tungan slant då, men det kan också vara sant. Jag har inte den fullständiga bilden så jag kan inte uttala mig om det, säger Erik Nord.
Det är inte första gången polisen för den här typen av kritik. Generellt, förstår du att anhöriga och andra berörda tycker att polisen varit för snabb med att peka ut någon som kriminell?
– Även om man skulle vara kriminell så är det inte ett försvar till att man skjuter den personen. Om det är en konflikt ibland kriminella och någon blir skjuten så är det fortfarande ett brott och det blir samma straff som om man skjuter någon som inte är kriminell. Men visst, jag kan förstå att det stigmatiserar för dem som blir kvar efteråt, släkt och vänner. Därför ska vi vara försiktiga med att utmåla någon. Men att konflikten har inslag av kriminella tror jag att vi kan säga ändå.