Masskjutningen i Örebro – där motivet inte är klarlagt men där de flesta offren hade invandrarbakgrund – måste bli en vändpunkt. Det sa S-ledaren Magdalena Andersson i SVT:s Agenda i söndags och beskrev en samhällsdebatt präglad av grova generaliseringar och hatisk retorik.
Vänsterledaren Nooshi Dagdostar är inne på samma linje, i en intervju med Dagens ETC. Hon anser att Sverigedemokraternas intåg i riksdagen skapat en fientlig stämning mot människor med invandrarbakgrund, som tagits över av andra partier.
För Liberalerna är samarbetet med Sverigedemokraterna ännu ett känsligt kapitel, fyra år efter det beslut som öppnade för att ingå i samma regeringsunderlag som SD. Så sent som i december ifjol väckte frågan upprördhet internt, efter att ett uttalande från partiledaren Johan Pehrson tolkades som en öppning för tillmötesgå SD:s krav på att sitta i regeringen efter valet.
Men den diskussion om rasism som väckts efter dådet i Örebro påverkar inte Liberalernas syn på samarbetet, enligt L-ledaren.
– Liberalerna ingår i den här regeringen för att ta Sverige framåt för att lösa svåra samhällsproblem, säger Johan Pehrson till Dagens ETC i samband med att han presenterar förslag för ökad skolsäkerhet i kölvattnet av dådet i Örebro.
Moskérivningar och folkutbyte
Sverigedemokraterna har under mandatperioden påstått att det pågår ett ”folkutbyte”, föreslagit rivning av moskéer och gjort en rad andra kontroversiella utspel. Johan Pehrson säger att SD står långt ifrån Liberalerna ideologiskt, men att det inte hindrar samarbetar om sakfrågor.
– Att lösa frågor om migration, om integration, om brottsbekämpning, energipolitik och få en fungerande skolpolitik, det har gjort att vi finner att det här är ett viktigt samarbete.
När statsminister Ulf Kristersson höll tal till nationen i söndags lyfte han fram att människor med utländsk bakgrund känner en särskild utsatthet.
– Allt detta måste vi förstå, respektera och möta. Som samhälle, men även som medmänniskor, sa Kristersson.
"Förstör livet för andra"
Johan Pehrson framhåller att människor som kommit till Sverige arbetar, utbildar sig och tar ansvar som samhällsmedborgare och ska kunna känna sig trygga. Samtidigt lyfter han fram att invandrares oro för att utsättas för brott också riktar sig mot andra invandrare.
– När jag möter människor med invandrarbakgrund så är de väldigt tydliga med att de känner en stor oro för att det finns personer, som ofta också har invandrat men väljer att ägna sig åt att förstöra livet för andra.
Delar du bilden av att det politiska samtalet präglas av hård retorik mot invandrare och invandring?
– Jag försöker uttrycka mig väldigt sakligt. Jag vill att människor ska känna sig trygga i Sverige och kunna vara med och bidra och bygga Sverige. Men jag är också tydlig med att i rättspolitiken krävs det åtgärder som kan drabba människor oavsett var de kommer ifrån. Migrationspolitiken drabbar naturligtvis främst personer som skulle vilja invandra till Sverige, men som inte får det, för att vi måste lösa Sveriges integrationspolitik. I detta råder bara uppriktighet och ingen hård retorik.
Läs också:
Nooshi Dadgostar: ”Sprider nidbilder om svenskar med invandrarbakgrund”
Kvinnans vädjan till Magdalena Andersson: ”Nu måste ni prata positivt om oss invandrare”