Patrik Axelsson hade aldrig spelat tidigare när han såg en kille vid gatukökets pokermaskin som vann. Han gick fram och frågade hur spelet fungerade och fick instruktioner. Han satsade en tjuga och gick därifrån med 2 500 kronor i fickan.
Några dagar senare gick Patrik tillbaka och vann igen, på samma maskin. Sedan var han ganska snabbt fast. Spelets chans till snabba kickar hade fångat honom.
– Det är ett farligt spel. Det går så snabbt ifrån att du satsar tills du ser resultatet. Det tar bara några sekunder tills du vet om du har vunnit och du kan starta ett nytt spel hel tiden, säger han.
Vegas- och pokermaskiner
För Patrik dröjde det inte länge innan han fastnade i spelkarusellen, och han spelade nästan uteslutande på Vegas- och pokermaskiner. Pengar som skulle gå till räkningar försvann i spel. Han lånade pengar av bekanta för att spela, förlorade, lånade mer för att betala skulder, och för att kunna spela mer, vinna tillbaka. Samtidigt hemlighöll han allt för familjen.
Under sex år levde han i en bubbla med lögner och ångest. Men till slut hann verkligheten ikapp. Patrik hade tagit pengar ur handkassan på jobbet för att finansiera sitt spelande och när det kom fram blev han av med jobbet. Ett och ett halvt år senare lämnade hans fru honom efter flera återfall i spelandet. Hon hade tröttnat på alla lögner och svek.
”Kostat relationer”
37 år gammal fick Patrik flytta in i ett extrarum hemma hos föräldrarna.
– När jag låg i sängen på kvällen kunde jag höra mamma gråta i det andra rummet. Det är det värsta. Jag har förlorat mycket pengar på spel, men det värsta är vad det har kostat i relationer, säger han.
Men kraschen blev början på en väg tillbaka. I dag har Patrik inte spelat på 13 år och jobbar som stödperson på Spelberoendes riksförbund i Göteborg. En stor del av dem som söker hjälp hos föreningen är just Vegasspelare och Patrik hoppas att hans historia ska hjälpa andra.
Enligt den officiella statistiken har omkring 10 procent av Vegasspelarna problem med sitt spelande, men han tror att det är långt ifrån sanningen.
– Jag hävdar att de siffrorna är fel. De som sitter på dagtid och spelar spel efter spel är torsk allihop, säger Patrik Axelsson.
Läs också: Så tjänar Svenska spel miljoner på fattiga