– Jag tänker byta vårdcentral, jag vill inte ge mina pengar till Aleris längre, säger 81-åriga Birgitta Lagerström.
Hemma i tvåan i Björkhagen fixar Birgitta Lagerström med
kaffet samtidigt som hon letar efter en DN-artikel av Johan Croneman. Den tycker hon är talande för situationen på Aleris vårdcentral i Björkhagen där hon är patient.
– Så här skriver han, ungefär: ”på 80-talet användes ord som medmänsklighet och solidaritet. Nu är det soliditet som gäller”, säger hon.
Birgitta Lagerström lider av grön starr, kotkompressioner och högt blodtryck på grund av de smärtstillande medicinerna hon äter. Något förtroende för läkare har hon aldrig haft. De lyssnar inte och förstår henne inte, menar hon. Men dagen för sex år sedan, då en läkare från vårdcentralen klev in genom hennes ytterdörr, minns hon med värme.
– Distriktssköterskan hade varit här och upptäckt att jag har högt blodtryck. Hon tyckte att jag skulle träffa doktorn. Men jag vägrade. Två veckor senare kom sköterskan tillbaka och med sig hade hon doktorn. De lurade mig, skrattar Birgitta Lagerström.
Sedan dess har hon haft kontakt med sin läkare, som bland annat har hjälpt henne att få färdtjänst och ringt en gång i veckan för att kolla hur det är med henne.
”Det är tråkigt”
Men i slutet av maj jobbade Birgittas läkare sin sista dag i Björkhagen. Sedan årsskiftet har alla elva läkare och flera sköterskor sagt upp sig.
– Sedan Aleris köpte vårdcentralen 2012 har allt handlat om pengar. Vi läkare ska ta emot upp till 18 patienter om dagen, säger en av de andra läkarna som har slutat.
Hen berättar att tiden för hur långt varje besök får vara har minskats. Från att ha haft 15 minuter för akutbesök sänktes den till 10. De längre besöken kortades från 30 till 20 minuter.
– Det finns inte en chans att sätta sig in i patienten under den tiden och utreda vad problemen beror på. Det är inte en god vård, säger läkaren.
Karin Lagerstedt, chef verksamhetsstöd på Aleris med ansvar för Björkhagen, håller inte med om den bilden.
– De patienter som behöver längre tid får givetvis längre tid, säger hon.
Hur ser du på att läkarna menar att det inte finns förutsättningar för att bedriva god vård på vårdcentralen?
– Det är tråkigt att de upplever det på det viset. All primärvård styrs av vad landstinget beställer och det sätter våra förutsättningar, säger Karin Lagerstedt.
Är det inte anmärkningsvärt att alla läkare säger upp sig?
– Jo, det är det. Det är jättetråkigt att de har gjort det, vi har försökt att övertala dem att stanna.
300 patienter har lämnat
Nu väljer också patienterna att byta vårdcentral. Sedan december 2014 till april i år har över 300 patienter listat sig på en annan vårdcentral. Det tycker Karin Lagerstedt är en naturlig effekt av att läkarna slutar.
– Jag förstår att patienterna blir oroliga och att det är en tuff situation. Men vi har anställt nya läkare och vi hoppas att vi kan vinna tillbaka patienternas förtroende, säger hon.
Men för Birgitta Lagerström är förtroendet redan kört i botten.
– Jag är en stark person, men nu känner jag hur fotfästet försvinner. Jag har varken barn eller släktingar. Min läkare var min trygghet. Det är så tydligt att allt bara handlar om pengar, det gör mig arg och jag tänker inte ge mina pengar till Aleris längre, säger hon.