VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL
Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning
– Genom mitt jobb som frisör har jag fått handeksem och kontaktallergi. Jag är allergisk mot ett konserveringsmedel som finns i nästan allt flytande. Det finns i tvål, smink, rengöringsmedel bland annat. Det räcker att jag hälsar på folk, tar i handtag eller andra ytor för att jag ska påverkas, säger hon.
Frustrerad och ledsen
Både hemma och på salongen har hon bytt ut alla medel som kan trigga igång allergin, men eftersom alla offentliga miljöer påverkar henne, behöver hon dagar där huden får vila helt från påfrestningar.
– Helst skulle jag jobba kort dag på fredagar, behandla händerna hemma under helgen och även på måndagar. Gör jag så klarar jag av att jobba heltid resten av tiden, säger hon.
Men att bli sjukskriven på 25 procent under en längre tid har visat sig vara omöjligt.
– Jag kommer bli utförsäkrad, Försäkringskassan vill att jag ska söka andra jobb de 25 procent som jag inte kan jobba som frisör. Men jag undrar vilka jobb man kan ta där man inte använder händerna? Om jag gör mer riskerar besvären att öka och bli ännu värre, säger hon.
Stressen över ekonomin och de många breven från Försäkringskassan gör Malin Hallin frustrerad och ledsen.
– Jag har byggt upp ett företag, klarat hyran och två barn under alla år. Nu vet jag inte vad jag ska göra? Läkaren såg min stress och han skickade mig till kuratorn där jag grät hela mötet. Jag bara öste ur mig allt, säger hon.
Malin Hallins historia är inte ovanlig. Roxanna Hamberg Espinoza jobbar som kurator på Hudkliniken på Universitetssjukhuset i Örebro. Sedan hösten 2016 har hon har fått allt fler patienter som behöver hjälp med överklaganden, brev och skrivelser till Försäkringskassan.
– Nästan varje dag kommer patienter hit och gråter. Att kunna försörja sig och sin familj går före att bekämpa den egna sjukdomen. Den stress som patienterna upplever när de får avslag från Försäkringskassan gör att patienterna mår ännu sämre, säger hon.
I vissa fall har det gått så långt att patienterna får en annan diagnos och blir sjukskrivna för den i stället.
– Jag har fått följa med flera patienter till psykiatrin för att de inte orkar längre. Och då blir de inlagda där. Det är en oerhört frustrerande situation, säger hon.
”Cancerpatienter värst drabbade”
Henrik Nilsson som arbetar som kurator på Onkologiska kliniken ger en samstämmig bild.
– Vi märker konsekvenserna av Försäkringskassans ändrade rutiner. De som drabbas värst är cancerpatienter som nyligen har avslutat behandlingsperioden. De lider ofta av biverkningar som till exempel stark trötthet, försämrad koncentrationsförmåga, fysisk smärta, försämrad sömnkvalitet. Även andra fysiska besvär kan uppstå. Trots det får de inte förlängd sjukskrivning för återhämtning och rehabilitering, säger kuratorn Henrik Nilsson.
Resultatet blir att patienterna har svårare att hantera biverkningarna och de får värre sömnbesvär av den ekonomiska stressen än av sjukdomsbesvären. Henrik Nilsson menar att den förstärkta stressen gör att patienten inte orkar ta i tu med det existentiella hotet, om liv eller död.
– Ekonomiska besvär lägger till en onödig ytterligare nivå. Tilliten till kroppen är redan ur funktion när man får cancer, och om samhället tar bort de ekonomiska förutsättningarna att vara sjuk blir det ännu värre, säger Henrik Nilsson.
Han har hittills inte träffat några patienter som har försökt fuska sig till ersättning, eller några patienter som hellre vill ligga på sofflocket. Det handlar helt enkelt om personer som är allvarligt sjuka och behöver tid för att bli friska.
– Jag möter inga lata patienter, att arbeta är ett friskhetstecken och dit vill patienterna nå. Men personerna behöver tid på sig att bli friska, säger han.
Och Roxanna Hamberg Espinoza vill se en förändring.
– Sjukförsäkringen fungerar inte bra som den ser ut i dag. Risken är att de här avslagen förvärrar problemen i stället för att förbättra dem. Försäkringskassan borde utgå ifrån läkarintyg och samarbeta med vården, säger Roxanna Hamberg Espinoza.