– Från tidigare coronavirus som sars och mers är hjärnpåverkan klarlagd, och väldigt mycket talar för att detta följer tidigare virus och att hjärnan påverkas även av covid-19, säger Kristian Borg, professor i rehabiliteringsmedicin vid Danderyds sjukhus och Karolinska institutet.
Intensivvård och syrebrist kan i sig leda till att hjärnan påverkas, men enligt Kristian Borg är det sannolikt att också själva viruset angriper hjärnan.
– Vi har väldigt starka misstankar om att det är neurotopt och alltså angriper nervsystemet direkt. Det går på andra organsystem också, som njurar och hjärta, så det vore nästan konstigt om inte också hjärnan drabbades.
Stort behov av rehab
Hur långvariga effekterna på hjärnan blir är än så länge för tidigt att säga, men redan nu är det uppenbart att många behöver rehabilitering efter att ha intensivvårdats. För vissa kan behovet vara ungefär det samma som för dem som har haft en stroke – tal, minne och muskler kan behöva övas upp igen för att fungera som vanligt.
– De som har stora behov efter att ha intensivvårdas hamnar på våra högspecialiserade rehabavdelningar. Det är främst patienter som flyttas från intensivvården och som drabbats av till exempel anoxisk hjärnskada (syrebrist) och hjärninfarkt, säger Kristian Borg.
Han är dock övertygad om att många fler än så behöver och kommer att behöva rehabilitering. Erfarenheter från sars och mers visar att en tredjedel av patienterna drabbades av bland annat kognitiva störningar, ångest och depression.
– Följer vi det mönstret nu så bör vi räkna med att det kommer finnas ett stort rehabiliteringsbehov framöver, även om typen av behov kommer att variera, säger Kristian Borg.
Ny öppenvårdsverksamhet
Nu förbereder Danderyd för att kunna ta emot patienter som fått sjukvård, skrivits ut och därefter varit i kontakt med vårdcentralen för att de fortfarande upplever sviterna av sjukdomen.
– Planen är en öppenvårdsverksamhet för patienter, ett slags stöd till vårdcentralerna. Hur mottagningen kommer att se ut och hur stor kapacitet den kommer ha vet vi inte än, men att den kommer behövas är jag övertygad om. Av dem som vårdades för sars och mers var det 20 procent som efter ett år inte kunnat gå tillbaka till arbetet.
Kan det bli så att även sådana med mildare varianter av covid, som inte fått intensivvård, kan behöva rehabilitering?
– Det är inte alls omöjligt, men det är sådant vi inte vet än.
Studie görs i Skåne
Hur behoven av rehabilitering kommer se ut på längre sikt är också det svårt att säga. För att ta reda på det har det precis sjösatts en studie i Region Skåne, som ska följa patienter efter att de har skrivits ut, både genom blodprover och genom uppföljande samtal som görs efter tre månader och sedan också efter ett år.
– Vi tror oss veta att viruset kan sprida sig till hjärnan, och har märkt att vissa får neurologiska symptom, men hur långvariga dessa är vet vi inte. Genom studien kommer vi få mer klarhet i det, liksom i vad för rehabinsatser som kan behövas, säger Hans Friberg, överläkare på Skånes universitetssjukhus och den som leder studien.