Kritiken från utsatta medborgare vars pass löpt ut är massiv. Redan nu har Justitieombudsmannen, JO, fått in upp mot 150 anmälningar mot Polisen som är ansvarig för verksamheten. Normalt får man cirka tusen anmälningar på ett helt år:
– Det är många som tar kontakt med oss, säger JO Stefan Nyman som är ansvarig för ärenden mot polisen på JO. Vi kommer i slutet av veckan besluta om vi ska inleda en utreda ärendet vidare.
Men även om JO startar en utredning som kommer fram till att polisen inte skött situationen acceptabelt så kan JO inte mer än kritisera Polismyndigheten:
– Vi kan inte ställa krav på hur polisen ska agera, säger Stefan Nyman, det ingår inte i våra uppgifter.
Brott mot grundlagen
Att nya pass inte inom rimlig tid kan utfärdas är mycket allvarligt enligt svensk rätt. Anders Ivarsson Westerberg är ämnessamordnare för offentlig rätt på Södertörns högskola:
– Det kan vara ett brott mot grundlagen som ger alla medborgare rätt till pass, det som är oklart är hur man definierar en rimlig väntetid. Enligt förvaltningsrätten är utfärdandet av pass en service som ska handläggas skyndsamt. Det kan dock vara svårt att dra myndigheten inför rätta.
– Men det här är allvarligt och mycket olyckligt eftersom människors rörlighet mycket konkret begränsas.
I praktiken betyder detta att det handlar om en politisk fråga om hur polisen kan fås att agera skyndsamt och att med nya medel lösa situationen.
Morgan Johansson skriver i en kommentar till Dagens ETC:
– I första hand bör frågan ställas till Polismyndigheten. Jag utgår ifrån att polisen sätter av de resurser som behövs så att väntetiderna kan kortas.
– Vi följer frågan noga och har en löpande dialog med polisen. De jobbar nu med att öka kapaciteten, till exempel genom utökade öppettider och fler passhandläggare, och ser även över olika tekniska lösningar för att komma åt problemet med folk som bokar flera tider samtidigt. Vi hoppas att snart se resultat av det.
”Ska inte sitta i husarrest”
Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna, är upprörd:
– Detta är bedrövligt, det ställer till det för tusentals personer som hindras från att åka utomlands oavsett om det gäller arbete, träffa nära och kära eller få en välbehövlig semester.
– Det här handlar om en grundläggande funktion, vi ska inte sitta i husarrest i Sverige. Det kan inte heller vara en nyhet för polisen eller regeringen att det skulle komma många passansökningar efter pandemin.
Även Linda Snecker, Vänsterpartiets talesperson för rättsfrågor, är kritiskt mot den uppkomna situationen.
– Det här är allvarligt. Det visar på polisledningens oförmåga till ledning och styrning av verksamheten. Rikspolischefen vill öka polisens befogenheter inom en rad områden samtidigt som han inte kan fixa den egna myndighetens kompetens och verksamhet, säger hon.
Många kräver nu nya lösningar för att kunna lösa situationen utan att de med utgångna pass drabbas fortsatt hårt. Förslag som kommit fram är att man öppnar tillfälliga kontor för passansökningar på ett liknande sätt som sjukvården gjorde med vaccinationer under pandemin.