Vad tänkte du innan du tackade ja till erbjudandet om att bli landshövding?
– När jag fick frågan så var jag helt oförberedd. Men jag tänkte igenom det och kom fram till att det känns väldigt bra. Det är ett exekutivt jobb där jag går in som beslutsfattare igen, med uppgiften att genomföra politik. Det ger mig stora möjligheter att göra mycket av det som jag tycker är viktigt.
Vad kommer du ha för uppgifter?
– Den viktigaste uppgiften är att du är chef för länsstyrelsen, och det betyder att du har det yttersta ansvaret för statens verksamhet i länet. Att genomföra den politik som beslutas på ett bra sätt är viktigt, eftersom förtroendet för myndigheter är avgörande för förtroendet för demokratin.
Länstidningen Östersund skriver på ledarplats att du är överkvalificerad för jobbet och hade gjort större nytta i en kommande socialdemokratisk regering. Vad tänker du om det?
– Jag tror inte att jag är överkvalificerad utan har väldigt mycket att lära också. Det är roligt att de tycker att jag skulle passa som statsråd, men nu är det inte den frågan jag har fått, utan om att bli landshövding. Och det passar mig väldigt bra just nu.
De skriver även att du har blivit ”utmanövrerad” och har hamnat i ”den politiska frysboxen”.
– Min kommentar till det är att jag inte tycker att jag är i en frysbox. Jag har trivts mycket bra i Socialdemokraterna i Uppsala och med mitt uppdrag i Konstitutionsutskottet och jag står på fjärde plats på Socialdemokraternas riksdagslista i Uppsala. Men det är klart att jag också har drivit debatt i partiet på ett sätt som inte har uppskattats av alla.
När jag intervjuade dig för två år sedan sade du att socialdemokratin har anledning att vara självkritisk och att ett liberalt ekonomiskt paradigm slagit igenom även inom S. Står du fast vid den kritiken?
– Ja, det gör jag. Jag har pläderat emot vinstintressen i välfärden och vill se en mer expansiv ekonomisk politik. Jag menar också att den ekonomiska politiken på ett tydligare sätt bör ta utgångspunkt i välfärdspolitik och miljöpolitik som drivkrafter bakom en långsiktigt hållbar samhällsutveckling. Det är synpunkter som jag har fört fram och delvis fått gehör för, även om det är en lång väg kvar.
Vad har du att säga till de som hade velat se dig som minister efter valet i höst?
– Det här var ett svårt ställningstagande. Det är klart att det känns vemodigt att lämna den aktiva politiken för att göra en annan insats, inte minst mitt i en valrörelse. Men för min del så har jag försökt ge det jag kan ge i de här frågorna. Och jag har gjort det väldigt intensivt, både som S-kvinnors ordförande och som riksdagsledamot. Jag upplever att jag har gett det jag kan ge.