Partiklar i atmosfären påverkar vår hälsa negativt och det krävs åtgärder i stadsrummen. De påverkar även klimatet - det råder dock fortfarande en viss osäkerhet kring hur. Enligt FN:s klimatpanel har vissa partiklar en avkylande effekt, genom att de blockerar solljus, medan andra, som exempelvis sotpartiklar, har en värmande effekt då de istället absorberar ljuset.
Forskar i atmosfärkemi
Mattias Hallquist är forskare inom atmosfärskemi på Göteborgs universitet och har precis, tillsammans med en rad andra forskare, släppt färska resultat som kan bringa mer klarhet i ämnet. Forskarna har tittat på hur naturliga gaser, exempelvis doftämnen från gran som ingår i gruppen terpener, reagerar med andra gaser i luften och bildat partiklar.
– Man måste få den processen klar för sig, dels hur den naturliga processen ser ut, men också hur det påverkas av mänskligt orsakade utsläpp, säger Mattias Hallquist.
Han tillägger:
– Det ingår också i klimatsystemet när man ska beräkna olika effekter.
Kylande effekt
De har kommit fram till att reaktionerna som sker i luften gör att mängden naturliga partiklar blir mindre än vad man tidigare trott. Den nya kunskapen kan förbättra de klimatmodeller som forskare använder för att förutspå hur uppvärmningen kommer att påverka oss. Den här typen av naturliga partiklar har nämligen en kylande effekt och kan därför, under rätt förutsättningar, dämpa uppvärmningen.
– Man vet att det kommer mer terpener från vegetationen när det blir varmare. Dessa ombildas till partiklar i atmosfären och kan då dämpa effekten av klimatförändringarna och vi kan få lite mer tid på oss. Men problemet är att vi med klimatet ändrar på mycket saker. I extremfall kan det exempelvis bli för varmt för trädet så att det dör, säger Mattias Hallquist.
Göteborg sämre än andra
Nästa steg är att titta på andra mänskligt producerade partiklar. Partiklar från trafiken är ett problem i Göteborg, precis som i många andra städer.
– Alla åtgärder som minskar mängden partiklar är bra. Om vi jämför med exempelvis Kina ligger Göteborg väldigt bra till, men vi ligger vi rätt dåligt till jämfört med andra städer i Sverige, säger Mattias Hallquist.
Han tillägger att han gärna skulle se att staden även började mäta halterna av ännu mindre partiklar än idag.