Socialdemokraternas kamrater i den socialdemokratiska gruppen i EU-parlamentet applåderade när röstsiffrorna visade att det så kallade plattformsdirektivet gått igenom. Men de fem svenska socialdemokratiska ledamöterna delade inte glädjen.
– Det finns verkligen anledning att vara bekymrad över hur gig-jobbarna har det. Men vi vill inte på något sätt äventyra den svenska modellen och därför valde vi att avstå i omröstningen. Vi tycker att gig-jobbarna ska ha bättre villkor, men det måste de fackliga organisationerna hemma och arbetsgivarna ta ansvar för att lösa, säger Heléne Fritzon.
Fritzons italienska kollega Elisabetta Gualmini, den socialdemokratiska ledamot som lett förhandlingarna om plattformsdirektivet, säger i ett pressmeddelande att beslutet kommer att ge nästan 40 miljoner gig-arbetare tillgång till rättvisa arbetsvillkor. Framför allt ska de som kör ut mat eller kör taxi för plattformsföretag som Uber, Volt och Foodora ska betraktas som anställda och inte egna företagare om det finns omständigheter som tyder på att deras arbete kontrolleras och leds av någon annan.
Facken kan organisera
Vänsterpartiets Malin Björk röstade för de nya reglerna.
– Även om direktivet nu vattnas ur nästan helt och hållet av högerregeringar som den svenska så ser vi att det kan bli en möjlighet för att fler plattformsarbetare kan klassas som de arbetstagare de i praktiken redan är. Om fler definieras som arbetstagare stärker det fackens möjligheter att organisera gig-arbetare så att den svenska modellen faktiskt kan fungera, säger hon.
Även Liberalernas Karin Karlsbro röstade för, som den enda borgerliga svenska ledamoten.
– Det här är en balanserad överenskommelse mellan rådet och parlamentet. Nu stärker vi rättigheterna för arbetstagare och ger klarhet för plattformsföretagen samtidigt som det ger flexibilitet i genomförandet för de olika EU-länderna, säger hon.
Även Miljöpartiets ledamöter röstade ja. Samtliga svenska ledamöter från Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna och vilden Sara Skyttedal röstade nej. Totalt röstades lagen igenom med 554 röster för, 56 emot och 24 nedlagda.
Nu ska den nya lagen formellt antas av rådet och sedan har medlemsländerna två år på sig att införliva bestämmelserna i nationell lagstiftning.