Samtidigt tycks det vara långt kvar tills män och kvinnor delar lika på föräldradagarna. Även om 45 procent av männen använde föräldraförsäkringen så tog de endast ut 25 procent av dagarna under 2013 enligt statistik från Försäkringskassan. I Hällefors och Ljusnarsbergs kommuner tog männen ut 22 procent av dagarna.
I Lindesbergs kommun är skillnaden mellan kvinnors och mäns uttag av föräldraförsäkringen störst i länet. Här tar männen bara ut 20 procent av föräldradagarna.
Få pappor på familjecentralen
På familjecentralen i Lindesberg är det öppet fyra förmiddagar i veckan. Dit kan småbarnsföräldrar komma tillsammans med sina barn för att umgås med andra föräldrar. Lokalen är fylld av föräldrar och barn. När sångpedagogen Marie Wellander börjar sjunga Imse vimse spindel riktar barnen sin uppmärksamhet mot henne och följer med i rörelserna. Tillsammans sjunger de några sånger som barnen och föräldrarna känner igen och därefter bjuds det på jordgubbstårta och kaffe eftersom det är sista dagen familjecentralen har öppet innan sommaruppehållet.
Bland de femtontal föräldrar som har kommit till familjecentralens säsongsavslutning är tre män.
– Det är mycket fler kvinnor än män som kommer men några pappor är det ju varje dag, säger Kerstin Magnusson som är pedagog på familjecentralen.
Hon tror att det beror på att kvinnorna ofta är hemma och ammar den första tiden med barnet.
Viktigt att dela lika
Mona Ek är på familjecentralen tillsammans med sina två barn, Elias som är två och ett halvt år och Elin som är fyra månader. Deras pappa är inte med i dag men Mona Ek berättar att både hon och maken Teo tycker att det är viktigt att dela på föräldradagarna. Paret har prioriterat att vara hemma mycket tillsammans.
– Han jobbar halvtid och jag är hemma med Elin på heltid, säger Mona Ek.
Hon kommer att vara föräldraledig fram till jul då maken kommer att ta över.
– Han är väldigt noga med att det ska vara jämnt, säger Mona Ek.
Paret Julia Prim och Jiar Mawlod som är på familjecentralen med barnen Nellie, två år, och Selma, två månader, har gjort på ett annat sätt.
– Jag har bara tagit ut två veckor eftersom man kan spara dagar tills barnen blir äldre, säger Jiar Mawlod.
Han berättar att han jobbade helgskift under det första året med Nellie så han kunde vara hemma med Nellie på veckodagarna.
– Jag överlät några av mina dagar till Julia när hennes dagar tog slut innan Nellie började på dagis, säger Jiar Mawlod.
– Vi hade ju förlorat pengar om Jiar hade varit hemma eftersom han tjänar mest, säger Julia Prim.
Båda tycker att föräldrarna ska få bestämma själva hur föräldraförsäkringen ska delas.
– Man måste ha friheten att välja själv. Jag tycker att det skulle vara som i Norge att man får en summa pengar när barnet föds, det är så mycket utgifter den första tiden, speciellt med första barnet, säger Jiar Mawlod.
Bra med öronmärkta dagar
Magnus Skog i Hällefors har precis börjat jobba igen efter att ha varit hemma tre veckor med sin nyfödda dotter Hedvig. Han och sambon Amanda Kron kommer att dela på dagarna så långt det är möjligt.
– Amanda är hemma fram till årsskiftet, sedan tar jag över, säger han.
Även om paret förlorar lite grann på det ekonomiskt så vill de dela på ansvaret.
Magnus Skog tycker att det är bra att vissa av dagarna är öronmärkta.
– Det verkar vara ett bra sätt att få pappor att vara hemma med sina barn, säger han.