Framtidens arbetsmarknad skildras ofta på samma sätt i medierna: mer arbete, snabba förändringar och jobb som försvinner. Enligt forskaren Eva Lindell borde vi istället tänka oss en framtid där arbets- och konsumtionstakten har sänkts och en annan arbetsfördelning har skapats. Hon tror att fler deltidsarbetande män är en del av lösningen och häromveckan uppmanade hon Dagens ETC:s manliga läsare att jobba mindre.
Oskar Rickardsson arbetar som habiliteringspedagog på ett LSS-boende och är en av de som tagit steget in i deltidsarbete. Då var han ensam om att gå ner i tid på sin arbetsplats och fick i början en del kommentarer. Han tror det är svårt att förändra synen på arbete även om många skulle må bättre av att jobba mindre.
– Normen är att man ska jobba så mycket som möjligt och göra allt för att få mer pengar. Samtidigt är det ju också norm att män jobbar mest, vilket innebär att kvinnor fastnar i ofrivilligt deltidsarbete.
Och normerna står sig, trots diskussioner om en mättad arbetsmarknad, vikten av ändrade konsumtionsmönster och automatisering av arbetskraften – och män är fortfarande de som lönearbetar mest.
Andelen deltidsarbetande kvinnor i Sverige sjunker medan andelen män som jobbar deltid har ökat – men 2013 uppgick de bara till 11 procent jämfört med 30 procent bland kvinnorna.
Mår bättre själv
Thomas Jonsland är utredare på Socialstyrelsen och har nyligen gått ner i tid. För honom är det tydligt att han mår bättre av att arbeta deltid.
– Många tror att det är för barnens skull, men jag tror inte nödvändigtvis att mina barn mår bättre av att vara hemma med mig. Jag tycker det är bra med förskola. Däremot mår jag själv bättre av att få mer lyxtid med barnen och lugn och luft i vardagen.
Han tycker helgerna försvunnit för snabbt när han jobbat heltid och upplever att han kan möta barnen på ett annat sätt nu när han har en extra ledig dag.
Varken Oskar Rickardsson eller Thomas Jonsland känner att de påverkas mycket ekonomiskt av att ha gått ner i tid. Oskar Rickardsson jobbar just nu 86 procent och håller på att trappa ner långsamt för att vänja sig vid omställningen. Målet är att gå ner till 75 procent. Dessutom prioriterar han tid över pengar; tid att umgås med nära och kära och tid för återhämtning från jobbet.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Valet självklart
Thomas Jonsland menar att det handlar om en klassfråga. Alla är inte i en situation där de kan göra den typen av prioritering. Men han tror de flesta i hans omgivning, som han beskriver som övre medelklass, skulle ha råd att gå ner i tid. Istället är det kanske andra saker som hindrar dem.
– Det finns förmodligen en oro över att ställa till det på arbetsplatsen, att man inte vill skapa stress för andra. För folk som har visstidsanställningar eller är nya på sin arbetsplats finns nog dessutom en rädsla för att riskera sin tjänst.
Oskar Rickardsson tycker det är synd att politiker inte driver frågan om sex timmars arbetsdag. Han tror det blir svårt att sänka arbetslösheten annars.
– Jobb försvinner samtidigt som trygghetssystemen förändras och blir mer komplicerade. Man förväntas jobba för att öka konsumtionen i ett evigt jagande efter högre tillväxt men det sliter på resurser och är inte bra i längden.
Han återkommer till frågan om normer; att de behöver luckras upp. Ju fler som väljer att arbeta deltid, desto enklare kommer det vara för andra att också göra det.
För hans egen del är valet självklart.
– Många gamla människor som fått frågan om de ångrat något i sitt liv önskar att de inte jobbat så mycket. Jag vill inte behöva svara samma sak, utan känna att jag haft tid att göra det jag vill och ge min tid till dem jag vill.