Det planeras för fullt i Malmös nystartade pappagrupp. Matlagningskvällar, fotbollsturneringar och workshops är bara några av sakerna på agendan för 2019. Farhan Abdi, som startade gruppen tidigare i år som en del av den lokala föreningen Wadajir (gemenskap på somaliska), är överväldigad av mottagandet.
– Alla har varit jättepositiva, särskilt mammorna! De ska inte behöva uppfostra barnen själva. Vi vet att det finns brister hos papporna som vi måste ordna. Vara mer närvarande, hänga med barnen på deras aktiviteter och visa för andra pappor att det inte är konstigt, säger Farhan Abdi.
En stark drivkraft för Farhan Abdi och de andra papporna att engagera sig har varit att förhindra att barnen, och då framför allt sönerna, fastnar i kriminella aktiviteter. Den viktigaste åtgärden för att förebygga att barnen hamnar fel, menar Farhan Abdi, är att som pappa föregå med gott exempel.
– Det räcker inte att man börjar engagera sig när barnen är 10 eller 12 år. Då kan det redan vara för sent. Männen måste vara där redan från födseln och agera som bra pappa-förebilder, säger Farhan Abdi.
Ojämställd föräldrapenning
Hur snedfördelat barnansvaret ser ut runt om i landet visar sig inte minst i uttaget av föräldrapenning. 2017 tog kvinnorna ut 72 procent av dagarna, medan männen endast stod för 28 procent. Det är en liten ökning från tidigare år men långt ifrån tillräckligt, säger Farhan Abdi.
– Det är bra att det har höjts men det går alldeles för långsamt. Vi har inte uppnått jämställdhet förrän kvinnor och män tar hand om barnen lika mycket.
En av orsakerna till att inte männen är lika närvarande som kvinnorna i barnets uppväxt, menar Farhan Abdi, är att samhället inte förväntar sig det.
– En medlem i pappagruppen berättade att när han var på barnavårdscentralen med sin fru vände sig barnmorskan bara till henne. Han kände sig utanför, som om han inte spelade någon roll. Pappor behöver, på samma sätt som mammor, stöd och råd om hur man uppfostrar sina barn.
”Hela Sverige ska ta efter”
”Pappornas plikt i samhället” har numera drygt 30 medlemmar och Farhan Abdi hoppas att gruppen kommer fortsätta växa och inspirera andra.
– Jag vill att hela Sverige ska ta efter! Tanken är att alla som vill skapa en pappagrupp ska kunna vända sig till oss så bidrar vi med råd och stöd om hur man gör, säger han och tillägger:
– Det här är inget kortsiktigt projekt. Så länge vi lever på denna jord kommer det finnas pappor och vi behöver hjälpa varandra.