– Det här är i samarbete med Städjätten och jag är så tacksam över det här, säger den kända Mello-artisten och youtubern Tone Sekelius i videon med Städjättens logga infälld.
På bilder som publicerats på Städjättens Instagram ses män bära ut och lasta ur hennes möbler. En av männen på bilderna är Benjamin Nieto, vid tiden papperslös och en månad senare deporterad.
– Det var bara en show som de satte upp när vi jobbade för den där youtubern. De sade åt oss att lasta tomma lådor bara för fotona, säger Benjamin Nieto.
Lovades arbetstillstånd
Dagens ETC har tagit del av en arbetsorder för MMA-fightern Alexander The Mauler Gustafssons flytt där cheferna gör klart hur viktigt det är att allt ska se bra ut. Benjamin Nieto säger att så var förberedelsen inför alla kändissamarbeten.
– När vi sedan arbetade utan kameror som fota det som ska upp på kändisarnas ”stories” var det annorlunda. Så trötta, du kan inte föreställa dig hur vi ibland avslutade vår arbetsdag utan att ha ätit, eller hur vi vid många tillfällen åt i bilen på väg till nästa flytt, säger han.
Han berättar om hur han, liksom flera andra Dagens ETC berättat om, lovats arbetstillstånd av ägarna bakom firmanamnet. Löftet och behovet att arbeta för att försörja familjen fick honom att gå med på de orimliga villkoren med olagligt långa dagar och perioder med hårt arbete. Utan övertidsersättning, utan semester, utan sjuklön. 80 kronor svart i timmen.
– En gång jobbade jag mer än 28 timmar i sträck. De ringde bara och sa: ”Nu har du avslutat din första flytt och två till återstår för dig under dagen och en del av morgonen.” Det var den värsta, men det var flera liknande flera gånger.
Skickades hem till El Salvador
En dag i december, en månad efter Tone Sekelius flytt, skulle bli hans sista i svensk frihet. Dagen var som många andra. Han körde flyttbilen när han flaggades in av en polispatrull.
– Jag minns dagen väl. Polisen stoppade mig. De bad mig om mitt ID. Jag hade bara mitt körkort från hemlandet. Jag hade utvisningsbeslut och polisen omhändertog mig. Arbetsgivaren hade lovat mig uppehållstillstånd och svenskt körkort, men det hände aldrig. De lovade betala för advokat, men de gjorde de inte heller. Jag blev utvisad, säger han.
När Dagens ETC når honom är han sedan två år tillbaka i sitt hemland, El Salvador. Med en krossad dröm om ett tryggare liv i Sverige.
– Jag hoppas verkligen på att företaget drabbas av rättvisan för de försöker bara fylla fickorna med pengar oavsett om de skadar människor i nöd. De utnyttjar människor som inte har papper och lovar oss arbete, men i slutändan följer de inte överenskommelsen. De försöker bara generera pengar till själva, inget mer, säger han.
”Avstår att kommentera”
Dagens ETC:s granskning har visat hur företagen bakom Städjätten och Flyttgubbarna systematiskt bryter mot arbetstidslagen och erbjuder villkor väsensskilda från arbetsmarknadsregler och kollektivavtal. Dagens ETC har också försökt få företagens syn på uppgifterna, men de har efter samtal med ägaren, som nu står åtalad för ekobrott, inte återkommit på över en vecka.
Dagens ETC har sökt Tone Sekelius för att fråga om hur hon ser på samarbetet idag. Men, via sin manager, meddelar hon att hon avstår från att kommentera:
”Tone hälsar att hon på inget sätt står bakom oetiska arbetsförhållanden på något av de företagen hon samarbetar med och tar därför starkt avstånd från den typen av företag. Samarbetet mellan Tone och Städjätten är sedan 7/11 2022 avslutad, varför hon avstår att kommentera granskningen som uppstått nu.”
Flera av de kända personer som gjort samarbeten har krävt att Städjätten tar ned sina Instagramposter med kändisarnas uppmaningar att anlita dem, vilket också skett. Tone Sekelius egna samarbetsvideos är nedtagna från Youtube, men hennes post ligger fortfarande kvar på Städjättens Instagram.