Helle Klein
Präst och chefredaktör Dagens Arbete, 54 år
Foto: Göran Segeholm'
– Den mediala sidan av metoo visar på vikten av ansvarigt utgivarskap som inte låter sig drivas fram av sociala medier. Det gjordes tyvärr många publicistiska övertramp under metoo.
– Den politiska sidan är att det nu borde vara omöjligt för en arbetsgivare eller beslutsfattare att negligera kvinnors berättelser om sexism och utsatthet.
Stefan Sundström
Artist, 60 år
– Jag tror på solidaritet, jag tror på människans förmåga att kunna leva sig in i andra människors upplevelser. Men vi har en maktstruktur som gör att män kan begå övergrepp på kvinnor utan att torska. Vi har ett arbetsliv som göder tystnad för att folk är rädda att få sparken/ inte bli uppringd.
– Det var bra att män i maktposition blev rädda för att bli uthängda. Men jag tror att man måste ta det ett steg längre. Jag tror det skulle välta en hel del hierarkier, inte bara de patriarkala, om kvinnor i Sverige den 8 mars skulle göra som kvinnorna i Spanien: ha en generalstrejk Det skulle i ett slag förändra maktpositionerna.
Lina El Yafi
Spårvagnsförare, 42 år
– Jag tror definitivt att alla berättelser haft betydelse när det gäller sexuella trakasserier. Att acceptansen för sexuella trakasserier och beteende blivit mindre.
– Även om problemen självklart inte försvunnit så tror jag att metoo gjorde att det finns en allmän medvetenhet om de här problemen nu som man behöver förhålla sig till.
Den här artikeln kommer från ETC nyhetsmagasin
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.