Panelen: Tar politiken klimatkrisen på tillräckligt allvar?
Bild: Anna Szilagyi/TT/AP
ETC nyhetsmagasin
I veckans tidning besöker vi trakten runt Sundsvall. Där genomförde aktivister aktiviteter varje dag under tre veckor för att sätta ljuset på upphettningen i valrörelsen.
Sofia Jannok
Sångare och låtskrivare, 40 år
– Nej, inte ens nära. Jag saknar ett tal till nationen från statsministern som understryker krisen på samma allvar som under pandemin.
– Istället för att ta hjälp av urfolk som besitter mångtusenårig kompetens om klimatet och naturen, så skyndar man på expolateringen av urfolks land och vatten i en aldrig tidigare skådad fart. Nya gruvor, skogsskövling, vindkraftsparker anläggs i de sista friska ekosystemen under den falska parollen ”grön omställning”, något som endast påskyndar klimatkrisen.
Isadora Wronski
Sverigechef Greenpeace, 37 år
– De vetenskapliga larmrapporterna är glasklara och har varit så i decennier. Våra folkvalda vet hur kritisk situationen är men förmår inte att ta de obekväma beslut som krävs och kör på med ett ohållbart ekonomiskt system som koncentrerar tillgångar och makt, och förstör ekosystemen och atmosfären. Coronapandemin visade att det är fullt möjligt att agera på kriser. Den energikris och globala livsmedelskris som närmast står för dörren kräver att vi radikalt minskar mängden energi och resurser vi använder, ännu en möjlighet att ta ett steg i rätt riktning.
Lina El Yafi
Spårvagnsförare, 44 år
– Jag hade önskat mer handling i klimatfrågan. Det känns lite som att ingen vill ta de svåra besluten då man är rädd att förlora röster. Det krävs framförallt politiska beslut men jag tror det kommer behövas ändrat beteende också. Hela samhället måste förändras och vi kan inte stirra oss blinda på en ständig tillväxt. Teknikutvecklingen är en viktig faktor men det räcker inte och ibland ligger ny teknik väldigt långt fram i tiden och klimatkrisen är här nu.
Vill du fortsätta läsa?
Bli prenumerant på ETC nyhetsmagasin!
Om du redan är det
loggar du in här
.