Herman Geijer
Författare och zombieöverlevnadsexpert, 42 år
– Jag tror att klimat- och miljörörelsen behöver bli starkare och mer radikala. Det finns för stora ekonomiska intressen för business as usual inom politiken och om inte rörelserna driver frågorna kommer politiker inte heller att göra det. Vi behöver hitta nya metoder som går bortom symbolhandlingar och mer direkt angriper fossilindustrin. Tiden för konsumentmakt och symboliska aktioner är förbi, det kan fungera när det finns väldigt mycket tid, men just nu är läget så brådskande att vi måste göra allt vi kan.
Markus Kallifatides
Ekonom och ordförande för S-föreningen Reformisterna, 48 år
– Det krävs skarp politik: globala uppgörelser, stopplagar, planer för energi-, transport-, industriteknologi, jordbruksmetoder och, inte minst, både generell välfärds- och jämlikhetspolitik och riktade insatser för att kompensera dem som drabbas negativt av en snabb omställning. Nyckeln är att omsätta individuellt engagemang till genomslag i de demokratiska politiska strukturerna och sätta hårt mot hårt mot världens diktaturer, som tyvärr är många och starka. In med dig i partipolitiken!
Enna Gerin
Utredare och biträdande chef Katalys, 32 år
– För att fasa ut fossila bränslen behövs en strukturomvandling av hela samhället och för det krävs modiga politiska beslut. Vi behöver ett brett tryck på flera nivåer för att driva på för en omställning: från utomparlamentarisk gräsrotsaktivism, till opinionsbildning, till partipolitiskt arbete. I slutändan tror jag att det endast är en aktiv stat som kan styra om industrin och ekonomin, samt fördela omställningens kostnader och vinster så att det blir rättvist och bidrar till ökad jämlikhet.
Den här artikeln kommer från ETC nyhetsmagasin
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.