– Det jag kan se är en ökad benägenhet att vilja göra abort hemma. De säger redan i telefon vid bokningen att de inte vill komma till sjukhus, säger hon.
Kvinnokliniken på Östra sjukhuset har ställt iordning en avdelning där patienter med konstaterad eller misstänkt smitta vårdas.
– Vi hade en patient med konstaterad covid-19 som gjorde en tidig abort. Vi kunde snabbt iordningställa ett rum och ta in henne bakvägen, och avsätta personal som bara vårdade henne, säger Camilla Sandell.
Skyndat på
Coronakrisen har fått Region Stockholm att skynda på samordningen av bokningar till aborter. Från och med i tisdags bokas alla aborter i Stockholm genom ett och samma nummer.
– Det är angeläget just nu att det inte hakar upp sig någonstans. Alla måste var säkra på att få tillgång till abort snabbt, säger Lena Marions, överläkare i gynekologi på Södersjukhuset.
Numret har funnits i över ett år, men alla abortmottagningar i Stockholm har inte varit anslutna och den som sökt information på nätet har haft svårt att hitta rätt. Men nu finns det bara ett nummer att ringa.
– Vi tyckte att det var ett utmärkt tillfälle att göra det här. Vi ha jobbat ganska hårt med det de senaste dagarna, säger Lena Marions.
Föredrar att vara hemma
I tisdags var det första dagen som systemet användes fullt ut. Omkring hundra patienter ringde in, och alla blev uppringda och fick hjälp inom en timme.
Coronakrisen har inte gjort att färre söker abortvård i Stockholm. En stor del av aborterna görs dock hemma med hjälp av tabletter, både nu och tidigare.
– Många känner att det är skönare nu, att man inte vill vara på sjukhus. Men det krävs ju ändå ett besök för att vi ska kunna konstatera graviditet, dela ut läkemedel och ge preventivmedelsrådgivning, säger Lena Marions.
Hon betonar att också personer med förkylningssymptom kan få hjälp.
– Det är viktigt att man kontaktar mottagningen om man känner sig förkyld. Så får man se till att personen bli omhändertagen på rätt sätt, säger hon.
Rullar på som vanligt
Även i Östergötland rullar abortvården på som vanligt, enligt Maria Sarberg, överläkare och medicinskt ansvarig för öppenvårdsgynekologin i Linköping och Motala. Om en patient har förkylningsymptom görs en bedömning från fall till fall.
– Om kvinnan som söker för abort har symptom så försöker man avvakta lite tills hon är symptomfri, men om man inte vet graviditetslängd eller tror att hon har kommit långt i graviditeten har vi en annan plats på sjukhuset där vi har skyddsutrustning och kan göra undersökningar. Jag vet inte om vi haft något fall med just abort, men det finns en beredskap, säger hon.