Izzat Ali, 33, tar emot i huset i Almhög strax utanför Malmö, där han bor med sina föräldrar och syskon. En stor Palestinaflagga i trädgården bryter av i det annars avskalade villakvarteret. I hallen bland alla skor ligger två megafoner som ett minne från i våras då han intensivt deltog i Palestinademonstrationer. Som mest deltog han i tre demonstrationer i veckan, men nu står han inte längre på gatorna utan har valt att engagera sig på andra sätt.
– Många av oss som demonstrerade i våras har tröttnat eftersom det inte gett resultat som vi hoppats på. Nu har folkmordet mot palestinier pågått i nästan 15 månader utan slut. Det känns inte rimligt att bara fortsätta på samma sätt om ingenting händer, säger Izzat Ali.
Under hösten har han i stället deltagit i aktivistgruppen Nothing noble about genocides försök att stoppa israeliska ambassadören från att besöka Nobelprisceremonin och han håller även i samtalskvällar på ABF.
Under kriget i Gaza har ungefär 43 000 människor dödats, enligt sammanställning från Hamasstyrda palestinska vården i oktober. Läkare utan gränser beskriver situationen som en humanitär katastrof med överbelastade sjukhus och stora svårigheter för människor att skydda sig från intensiva flygbombningar.Amnesty släppte tidigare i december en rapport om att Israel begår folkmord i Gaza. Men den svenska regeringen har inte gått ut med att Israel begår folkrättsbrott och folkmord.
Såg stridsvagnar på väg till högtidsfirande
Izzat Ali flydde till Sverige 2018 tillsammans med sin mamma och bror. 2021 kom resten av hans familj. Familjen tvingades fly Gaza redan 2005 på grund av eskalerande oroligheter och flyttade sedan till Jordanien.
Under hela hans uppväxt var konflikterna mellan Israel och Palestina påtagliga. Izzat Ali berättar om när han var barn och familjen skulle fira den muslimska högtiden Eid Mubarak och de reste mellan mammans sida av släkten som bodde i södra delen av Gaza till pappans släkt i norra delen av Gaza. En sträcka på drygt 40 kilometer.
– På den sträckan såg jag alltid mellan 20 och 30 stridsvagnar på vägen. Det var en märklig upplevelse. För mig är Eid Mubarak en gullig och oskyldig högtid och så åkte vi förbi flera stridsvagnar och soldater på vägen.
På många sätt var min uppväxt i Gaza toppen, jag trivdes i skolan, var engagerad i fritidsgården.
Men Izzat Ali säger också att han förutom de politiska konflikterna upplevde sin uppväxt som bra och att det rådde en stor öppenhet. Efter åren i Gaza och Jordanien flyttade han själv till Australien och Storbritannien för att studera. Han har rest i USA mycket och bor nu i Sverige och säger att han aldrig upplevt en liknande typ av religiös frihet som rådde under hans uppväxt.
– På många sätt var min uppväxt i Gaza toppen, jag trivdes i skolan, var engagerad i fritidsgården. Många av mina vänner hörde till andra religioner. När jag gick i högstadiet hade vi en underbar rektor som var duktig på att inkludera allas religioner i undervisningen.
Allt förändrades med terrordådet
För Izzat Ali ändrades hela livet den 7 oktober 2023 då kriget i Gaza bröt ut efter Hamas attack i Israel då ungefär 1 200 människor dödades. Tiden innan händelsen hade han hunnit bygga upp sitt liv i Sverige och var nöjd med sitt arbete, sina vänner och hade precis skaffat en bil.
Jag såg hur byggnader rasade omkring dem på bildskärmen.
– Efter några dagar stod det klart att svaret på attacken skulle bli allvarlig. I början minns jag att jag hade videosamtal med vänner i Gaza och såg hur byggnader rasade omkring dem på bildskärmen.
Delar av Izzat Alis släkt och flera vänner har dött under året och flera närstående lever kvar i Gaza. Bland annat hans mormor som är 92 år gammal är kvar. Familjen försökte få med henne till Sverige men hon ville själv stanna.
– Jag vet ärligt talat inte vad jag ska säga om det som händer i Gaza. Jag har inga ord, det är för mycket dödande och svält. Jag vet inte vad jag ska göra av all min ilska och sorg.
”Kan inte hålla tyst”
Att på olika sätt engagera sig för Gaza har varit ett sätt för Izzat Ali att hantera sina känslor och har gett honom hopp när han känt sig maktlös.
– Jag kan helt enkelt inte hålla tyst. Jag kan inte må bra när det pågår ett folkmord, det är väldigt svårt för mig att vara lycklig och må bra när allt det här sker. Jag känner en otrolig skuld om jag mår bra av hänsyn till dem som är kvar i Gaza.
Izzat Ali säger att han upplever att Sveriges regering inte är neutral i den här konflikten och att Sveriges band med Israels regering är för nära. Han pekar bland annat på att Försvarsmakten har ett avtal på 1, 7 miljarder kronor för system från Elbit, ett israeliskt vapenföretag som producerar vapen som den israeliska armén IDF använder.
– Vi kan inte ha den här relationen till Israel och stötta deras vapenindustri. Jag tvivlar på att det är vad majoriteten av den svenska befolkningen vill.
20 000 demonstranter om dagen
Under Eurovision i år nådde demonstrationerna för Palestina sin kulmen och arrangörerna uppskattar att ungefär 20 000 personer per dag deltog i demonstrationer i samband med musiktävlingen. De motsatte sig att European broadcasting union (EBU) som koordinerar Eurovision, Malmö stad och SVT låtit Eden Golan tävla i Eurovision för Israels räkning.
– Vi anser att Israels regering deltar i folkmord och vi tycker inte att det var rätt att de bjudits in för våra skattepengar. Det handlar om mänskliga rättigheter.
En kort tid efter Eurovision var över började studenter tälta i området Lundagård i Lund, som de döpte om till Palestinagård. Tältlägret var en del av av en internationell och nationell rörelse i protest mot akademiska samarbeten med israeliska institutioner. Efter ungefär två veckor kom polisen och avvecklade lägret. Många vittnade om att polisen använde övervåld för att skingra demonstranterna, rapporterade bland annat SVT, en bild som även Izzat Ali delar. En del demonstranter misstänktes för ohörsamhet mot ordningsmakt efter att ha vägrat lämna platsen
Reagerar på granskningarna
Demonstrationerna för Palestina har blivit omskrivna i media och granskade. Bland annat har Sydsvenskan skrivit om demonstranter som på svenska manat till eldupphör i Gaza och samtidigt uppmanat till fortsatt krig på arabiska. Sydsvenskan har även skrivit om hur Yahya Sinwar, den döda ledaren för terrorstämplade organisationen Hamas, hyllats på arabiska, svenska och engelska i demonstrationståg i Sverige.
Jag hoppas att Sverige börjar fokusera på källan till problemet istället för att bara fokusera på vad vi som demonstrerar gör.
Izzat Ali tror att många genom media fått en bild av Palestinademonstranterna som stökiga och gapiga, han önskar att de kunde fokusera på vad de egentligen vill: Att uppmärksamma situationen för människorna i Gaza.
– När vi pratar så måste vi alltid tänka på hur andra ser på oss, hur det svenska samhället och media ser på oss. Så då pratar vi alltid utifrån en defensiv ståndpunkt, som om vi gjort något fel, men vi har bara bett om våra rättigheter. Jag hoppas att Sverige börjar fokusera på källan till problemet istället för att bara fokusera på vad vi som demonstrerar gör.
Tycker du inte att det kan vara bra att även granska demonstranter?
– Absolut, men jag tycker att media har gått på för hårt mot oss och anklagat oss för att vara antisemiter. Det är otroligt att jag ens måste försvara mig mot ett sådant påstående. Jag upplever generellt att många tycker det är okej att säga vad som helst om folk från Mellanöstern men inget om andra människor.
Izzat Ali säger att han inte ser sig själv stanna i Sverige. Han drömmer om att återvända till Palestina och bygga upp ett liv där.
– Min dröm är att dödandet i Gaza slutar, och att få komma hem. Helst vill jag arbeta med jordbruk och arbeta med att bygga upp Palestina igen. Jag har gröna fingrar och har arbetat mycket i trädgården här i Malmö. Sedan hoppas jag också på att få bilda familj en dag.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.