Palestinaaktivister om polisen: ”Bedrivit övervåld”
Borggården på KTH, där studenter ställt upp tält i protest mot att KTH inte avslutar sina sammarbeten med Israeliska universitet.
Bild: Zanna Nordqvist
Dagens ETC
Aktivistgruppen KTH for Palestine beskriver en plötslig och oväntad eskalering av polisens insatser efter förra veckans tumultartade demonstration där flera demonstranter greps eller frihetsberövades.
– Det var extremt avhumaniserande och obehagligt, säger KTH-studenten Ronya Tamdjidi som satt frihetsberövad i Kronobergshäktet under flera timmar.
Onsdagen den 29 maj frihetsberövades totalt 22 Palestinaaktivister i samband med protester vid Kungliga tekniska högskolan, KTH.
Under en presskonferens, anordnad av aktivistgruppen KTH for Palestine, meddelar man att polisens tilltag mot demonstranter eskalerat.
– Vi har haft fredliga protester på KTH förut då polisen varit väldigt lugn och tillmötesgående. Därför var deras reaktion under onsdagen mycket oväntad. Vi kan inte svara på om det kommer fortsätter eskalera, säger aktivistgruppens talespersoner.
I flera veckor har studenter tältat utanför campus i protest mot KTH:s samarbete med israeliska universitet och ovilja att ta ställning i frågan om Gazakriget.
Onsdagens protester genomfördes mot KTH:s beslut att bjuda in närings– och energiminister Ebba Busch (KD) som gjort flera pro-israeliska ställningstaganden.
Men det som enligt studentaktivisterna var avsett som en fredlig demonstration mot partiledarens besök, tog snabbt en ny vändning. Utan tydlig kommunikation eller förvarning började polisen gripa och frihetsberöva demonstranter, enligt vittnen som Dagens ETC pratat med tidigare.
– Efter att ha gripit hälften av de närvarande studenterna, använde polisen hundar för att attackera och skingra de återstående, säger KTH for Palestine i sitt uttalande.
Ronya Tamdjidi är en av de studenter som flyttat in i tältlägret på KTH:s område. Efter att hon frihetsberövades under protesterna den 29 maj, har hon inte längre samma förtroende för polisen som patrullerar kring campus.
–Det är samma personer som bedrivit övervåld som kommer hit och vaktar området. Man blir arg men det finns tyvärr inget vi kan göra förutom att försöka hålla oss lugna.
Ronya Tamdjidi beskriver hur polisen drog ner henne och andra studenter på marken vid ingripandet.
– De satte oss i en stor klunga mitt i solen den där väldigt varma dagen. Vi hade en person som svimmade och som polisen fem minuter senare placerade på samma plats som oss andra.
På armen har Ronya Tamdjidi ett blåmärke som hon säger att hon fick när en av poliserna drog in henne i en polisbil. Hon säger att hon inte fick något svar när hon insisterade på att få veta vad hon stod misstänkt för.
Det fick hon inte heller på Kronobergshäktet där hon satt frihetsberövad i flera timmar.
–Jag frågade gång på gång vad jag stod misstänkt för men de ville inte svara på några frågor. Det var extremt avhumaniserande och obehagligt.
–Hela stället luktade som en urinoar och jag fick ta av mig alla kläder inför en vakt, för att sen byta om till häktningskläder. Jag fick inte behålla min bh och de hade heller inga underkläder som passade mig. Återigen var det ingen som kunde svara på vad som hände.
Sex timmar senare, när maxgränsen för frihetsberövande av personer som inte är anhållna eller häktade passerat, fick hon komma in på förhör.
Där meddelade man att misstankarna omfattade ohörsamhet mot ordningsmakten, störande av allmän förrättning och maskering.
– Jag skulle bli jättechockad om jag dömdes för något av det här. Tidigare har polisen tydligt kommunicerat med oss om vart vi ska gå eller inte under en protest. Men det gjorde de inte den här gången, de började bara plocka oss hipp som happ.
KTH for Palestine är i kontakt med advokater som ska hjälpa dem formulera en anmälan mot polisen.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.