Fyra av tio personer i Sverige uppger att de har eller har haft psykisk ohälsa. Var tionde svensk behandlas med psykofarmaka. I veckans ETC möter vi rörelser som kopplar problematiken till samhället och kapitalismen.
Melinda Kandel
Städare och krönikör för Fastighetsfolket, 24 år
– Jag tror att vi alla påverkas av våra sammanhang, och kapitalismen slipper ingen undan. Jag själv påverkas nog mest av den här ständiga vinstjakten, som sätter prislapp på varje människa. Betygshets i skolan utvecklades till prestationsångest och stressrelaterade problem. Jag tar på mig för mycket och prioriterar resultat över allt annat.
– Jag kan känna lite att kapitalismen kväver oss som människor. Den reducerar oss till pengamaskiner. Tänk om lärande och arbete istället fick drivas av lust?
Lisa Pelling
Chef för Arena Idé och författare till ”Det svenska missnöjet”, 48 år
– Ja. Det ekonomiska system vi lever i påverkar hur vi mår, och möjligheten att hjälpa människor att må bättre. Idag är marknadslogiken styrande i vården: klockartron på att konkurrens skapar kvalitet. Fastän vi vet att bra vård bygger på samarbete.
– När en ungdom mår dåligt måste vi bygga en mur av trygga vuxna: det handlar om ett samarbete mellan föräldrarna, lärarna, fotbollstränaren, kurator, rektor, BUP, habiliteringen. Nu ska vården istället splittras upp på aktörer som har ett vinstintresse. ”Valfrihet” i ett system som gör alla alternativ dåliga.
Lo Kauppi
Skådespelare och författare, 50 år
– Jag är övertygad om att när klyftorna i samhället blir för branta och välfärdssamhället har stora hål, så blir vi rädda för att ramla ner och försöker klättra högre och högre. Det blir problem för vårt psyke när vi inte kan lita på att vi får hjälp av gruppen/samhället om vi blir svaga och sjuka och då försöker vi konsumera oss till trygghet.
– Rädsla är bra köpkraft för kapitalismen – och det ger mer psykisk ohälsa och stress. Så ja, kapitalismen påverkar mitt psyke.
Vill du fortsätta läsa?
Bli prenumerant på ETC nyhetsmagasin!
Om du redan är det
loggar du in här
.