Det här är en 6 mil lång vandring mellan Åmsele och Vindeln som följer Vindelälven. Långa sträckor löper leden på Vindelälvsåsen vilken är en av landets längsta rullstensåsar. Naturen är suggestiv med djupa åsgropar och sanddyner. Isälvsleden passerar fem naturreservat och ett naturvårdsområde. Längs leden finns flera vindskydd och en övernattningsstuga vid Missutjärn.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Flottarstigen
Här vandrar man från Överklinten och följer Rickleån ner till havsmynningen. Det är en lätt vandring på 30 kilometer utan större höjdskillnader i ett naturskönt område. Vid Åströmsforsen finns ett naturreservat och en annan rastplats är Åknät med sina liljekonvaljer. Leden passerar Robertsfors samhälle.
Tavelsjöleden–Långforsen
Från Umestan till Vännfors via Tavelsjöberget sträcker sig denna 39 kilometer långa led. Det är även möjligt att starta från parkeringsplatsen vid väg 363 i Tjälamark, mitt emot avfartsvägen till Hamptjärnsstugan. Den här vandringen bjuder på fantastiska utsikter uppe på Tavelsjöberget. Här finns gott om stigar, rastplatser, fiskemöjligheter och en lång sandstrand.
Öreälvsleden
Från Örträsk till Öre erbjuds en vandring på tio mil i ett magnifikt landskap. Vissa ställen kan vara översvämmade på våren. Den här leden är perfekt för den som vill gå kortare sträckor varje dag. Övernattningsstugor finns och det går bra att nå leden från bilvägar. Båtar finns att hyra på ett flertal ställen.
Vandra längs Vindelälven
Vandra i Vännforsens naturreservat och Långforsens strövområde, som sammanlänkas av Vännforsleden. Längs Vännforsen och Långforsen finns ett stort antal rastplatser med möjlighet till eldning, fiske och andra äventyr. Friluftsområdet kring forsarna är sammanbundet med Tavelsjöleden som skapar ett nästan 40 kilometer långt ledsystem.
Klangvägen
Klangvägen är en unik vandringsled som kantas av ljudkonstverk utformade av konstnärer från Umeåregionen. Förutom dessa bjuder leden dessutom på god motion och magnifika vyer från Rågbergets topp samt vid vattnets fascinerande framfart längst Öreälven. Leden har två utgångspunkter. En uppe på Rågberget/Agnäsbacken samt en vid rastplatsen nere vid Öreälven.
Linnévägen
Linnévägen är en 7,7 kilometer lång vandringsled mellan V Spöland och Jämteböle i Vännäs Kommun. Vägen utgör en del av den gamla inlandsvägen där Carl von Linné färdades på sin lappländska resa år 1732. Tre fina grillstugor är byggda efter leden. Vid avfarten från Jämtebölevägen mot Spöland är en stor orienteringstavla med vägvisare uppsatt.
Tavelsjön runt
Vandrings-, cykel- och ridleden runt Tavelsjön är cirka 23 kilometer lång. Här finns bra fiske och badstränder och den som färdas med båt eller kanot kan besöka flera öar i sjön. Stora delar av leden erbjuder möjligheter för rullstolsburna att besöka området. Cirka 25 informationstavlor runt leden ger en historisk, kulturgeografisk och geologisk kunskap om Tavelsjöbygden förr och nu.
Historiska platser i Röbäck
En led som följer femkilometersslingan vid Röbäcks idrottsplats. Röbäck är en gammal jordbruksby med rik historia. Efter leden finns bland annat Linnés källa, stenhuggarmonumentet, Västerbottens äldsta bro, bronsåldersgravar, krigskyrkogård från år 1809, grottan Jättstugan samt ett utsiktstorn.
Balbergets naturreservat
Balbergets topp är beläget 439,8 meter över havet. Man hittar såväl växter med anknytning till fjällen som växter med sydligare utbredning. Som kvarleva från värmetiden kvarstår ett bestånd av hassel – Sveriges nordligaste kända förekomst. Vid foten av berget finns ett intressant system av fångstgropar. På berget finns även en gammal gruva, där man tidigare under seklet brutit fältspat.
Lövudden/Kroktjärn
Vandringsleden sträcker sig över cirka 1,5 mil i omväxlande skogsområden, från Lövöudden/Kroktjärn till Holmsunds västra infart. Det finns längs leden gott om på- och avfarter varför den med fördel kan delas in i kortare sträckor. Efter leden finns också ett flertal rastplatser att vila ut på med möjlighet till grillning, där ved går att finna i vindskydden.
Ombergsleden
Runt Omberget finns en vandringsled som är 1,2 kilometer och har belysning som är tänd 15.00–22.00. I anslutning till leden finns ett vindskydd med möjlighet till grillning. Ved finns tillgänglig. Vintertid pistas leden med skoter för att den ska vara lättare att vandra på.
Paddling
Holmsund
På den här kanotleden finns ytor. Du kan välja väg och antingen ta dig runt kusten mellan Ljumviken och Tavlefjärden, eller så tar du de tidigare havsvikarna, numera små sjöarna där du bär kanoten emellan. Från Tavlefjärden kan man fortsätta norrut mot Tavleån, eller åka österut och paddla in i Täftefjärden.
Sävarån
Den nedre delen av ån erbjuder lugn paddling med en mycket speciell miljö. Här bor tranor, gäss, bäver, bisam och älg. Dessutom lämpar sig ån mycket bra för fiske. Vid åns utlopp ligger Skeppsviksskärgården. De övre delarna av ån bjuder på forsar och sel.
Åman
En viktig flottningsled från mitten av 1800-talet och hundra år framåt. Här finns lämnade övernattningskojor, vissa av dem öppna för övernattning. Leden varierar mellan sjöar och åar. Av forsarna i Åman kräver Manjaurån viss erfarenhet och delen är dessutom bara farbar vid vårens högvattenföring.
Öreälvsleden
Den mäktiga naturen med höga raviner och branta nipor gör paddlingen till en upplevelse. Växtriket är artrikt och här finns god chans till fiskelycka. Sträckan Bjurholm–Agnäs är familjevänlig och Tallberg–Torrböle är lugnflytande.
Strömbäck–Kont naturreservat
Här finns långsmala uddar och räfflade berghällar som har formats av inlandsisen och havet. I Strömbäck–Kont kan man uppleva trolska skogstjärnar, ströva längs egna stigar, eller paddla i naturreservatets alla vikar. Den långsmala Vidögern liknar en urskog. Flera havsbad finns i närheten och Flakaskär erbjuder goda harr- och sikfiskeplatser. Även rastplatser, camping och småbåtshamn.
Paddling och leder – Källa: Visit Umeå.