Här har förre S-ordföranden Göran Persson, en pensionerad Bonnier-topp och en gammal Investor-vd köpt sig varsin herrgård.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Ibland läser jag i lokaltidningen hur de annonserar efter tjänstefolk, säger Erik Sandberg och svänger av vägen i riktning mot H&M-arvingen Liselott "Lottie" Thams herrgård.
Hon är landets femte rikaste person, god för 23 miljarder kronor.
Saaben tar sig långsamt upp för en brant backe och plötsligt breder Jakobsbergs säteri ut sig framför oss. Vi möts av en prålig grind, och bakom den en välkrattad grusgång fram till huvudbyggnaden med vita knutar. Vi kliver ur bilen och tar några bilder, på behörigt avstånd. Liselott Tham lever upp till sitt rykte som "Sveriges skyggaste miljardär" – inte en enda människa syns till.
Gården har anor från 1500-talet, och namnet säteri är en rest från tiden då dess adliga ägare var helt befriade från skatt. Samma demokrati som berövade adeln dess privilegier gjorde herrgårdens nuvarande ägare till ett nytt slags skattefrälse.
Skyggaste miljardären
Lottie Tham är visserligen gift med en adelsman men är i sammanhanget nyrik och ärvde sin förmögenhet från fadern Erling Perssons modeimperium. Lottie Tham tjänade 606 miljoner förra året och betalade 182 miljoner i skatt. Det är en stor summa pengar, men procentuellt betalade hon lika mycket, eller lite, som en medelinkomsttagare.
Däremot behöver hon inte betala en krona i förmögenhetsskatt, och hennes barn kommer få ärva allt utan att en krona omfördelas via skattsedeln. Utdelningen på hennes H&M-aktier har också låg skatt.
– Det finns inget land som har gått så långt som Sverige när det handlar om att ta bort kapitalskatter. På 30 år har bolagsskatten mer än halverats, och detsamma gäller skatten på höga kapitalinkomster.
– Sen har Sverige även plockat bort arvsskatten, förmögenhetsskatten och i princip även fastighetsskatten. Den här gården vi precis tittade på betalar idag lika lite i fastighetsskatt som jag gör, säger Erik Sandberg.
Det tar en stund för Erik Sandbergs ord att sjunka in. För bara någon dag sedan läste jag en ledare om att vi har "världens högsta skattetryck". Sanningen är att skatterna i Sverige är höga men har halkat ner till en sjundeplats bland världens industriländer. Och den stora skatterabatten har delats ut till Lottie Tham och hennes superrika vänner.
– Det gör oss unika i världen. Inget land har gått så resolut fram när det gäller att avskaffa kapitalskatter. De flesta europeiska länder har någon form av skatt på förmögenheter eller arv, berättar Erik Sandberg när har styr Saaben mot en annan tolvtaggare i rikemansklubben.
Flest i Europa
Solen bryter igenom molntäcket, men landskapet stämmer inte in i bilden av ett skatteparadis. Istället för Caymanöarnas palmer och azurblå vatten passerar vi nakna ekar och snöfläckad leråker. Vårt lilla kalla land långt uppe i norr har nu 26 dollarmiljardärer, det vill säga personer med en förmögenhet på över en miljard dollar. Det är flest i EU sett till antalet invånare och fler än i USA. Här i Söderrmanland finns många av dem inom några mils radie.
Vi rör oss på smala grusvägar, allt djupare in skogarna. Erik Sandberg berättar om hur införandet av de starkt omfördelande skattesystemen är tätt sammanknutna med demokratiseringen. Det har varit reformismens främsta vapen i kampen mot klasskillnader. En socialdemokratisk paradgren.
– Därför är det rätt fascinerande att man har skrotat de här skatterna. Det är antagligen en starkt bidragande orsak till att klyftorna ökar så pass mycket i Sverige jämfört med andra länder.
Bara dagen före vår rekognosceringstur talade finansminister Magdalena Andersson i SVT:s Agenda om att det var bra att slopa arvsskatten.
– Det förvånande att hon inte är mer öppen för att omvärdera det, säger Erik Sandberg.
Satsar på jakt
Vi närmar oss Edeby gård som ägs av finansmannen och kungavännen Melker Schörling som är god för 55 miljarder kronor. Trots gårdens enorma storlek ligger den väl dold i landskapet. Men i lokalpressen berättas om hur den diskrete finansmannens jaktintresse har gett upphov till en infekterad konflikt i området. Storgodsägaren utfodrar vilt i skogarna.
Dovhjortar som fötts upp på gården har spritt sig över hela Södermanland och äter nu upp skörden hos bönderna. Vi ser inga spår av denna närmast feodala konflikt när vi parkerar Saaben vid vägkanten. Allt vi ser är granskog. Vi klättrar över ett elstängsel och vandrar ner genom en kohage.
En dryg kilometer bort, på andra sidan en istäckt sjö, skymtar till slut Schörlings herrgård. Närmare än så kommer vi inte och det blev inget napp här heller. Kanske är finansmannen hemma, sitter där inne framför brasan. Han har mycket fritid sedan han i höstas avsade sig alla styrelseuppdrag på grund av sviktande hälsa. Nu förbereds dottern Märta Schörling för att ta över imperiet.
På vägen hem i bilen pratar vi om faran med den växande ojämlikheten i Sverige. Erik Sandberg är orolig för slitningar i samhället om stora grupper inte känner att de får del av den ekonomiska utvecklingen.
– De flesta är nog ense om att man ska kunna bli förmögen om man har en bra affärsidé eller är en bra företagare. Men dom astronomiska nivåer som det handlar om idag är problematiska. Förmögenheterna räcker inte bara till ett gott liv för dig utan gör din släkt ekonomiskt oberoende i generationer. Det blir en medfödd makt när dessa pengar skattefritt förs över från generation till generation. Det riskerar skapa ett farligt samhälle.