Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141
– Jag tror att människor fortsätter komma hit eftersom man inte ändrat på något. Spegeln har till exempel suttit där sedan 1940-talet, säger Per Ove Lundgren som driver restaurangen tillsammans med frun Ingela och sonen Pierre.
Restaurangen på Vasagatan är en av stadens äldsta och grundades av Hans Breitneder år 1934. Han var en österrikisk musiker som efter ett längre turnéstopp i Göteborg bestämde sig för att ge sig in i restaurangbranschen. Restaurangen låg i bottenvåningen på ett då nybyggt kollektivhus och de 20 lägenheterna saknade kök. När de boende var hungriga ringde de bara på en klocka, och så kom servitrisen upp med hela måltiden – inklusive porslin och vit duk – till lägenheten.
Klassisk österrikisk meny
Fyra år senare öppnades restaurangen för allmänheten. De serverade klassiska österrikiska rätter, som schnitzel, och blev en populär träffpunkt för såväl lokala kulturarbetare som cirkusarbetare och utländska diplomater. 1938 började 21-åriga Solveig Magnusson arbeta i kassan, och när Hans Breitneder gick bort på 1960-talet tog hon över restaurangen. Hon fortsatte driva restaurangen på samma sätt tills för tio år sedan då hon avled 91 år gammal. I en intervju med GT i samband med sin 90-årsdag berättade hon att mycket hade förändrats under restaurangens långa historia.
– Det är stor skillnad nu mot förr. Då var allt så kontrollerat, som med motboken, eller senare då man var tvungen att beställa in en ostmacka för att få dricka ett glas vin. Jag minns att vi hade högar av ostmackor beredda i köket varje kväll.
Köttbullarna finns kvar
På menyn har det dock inte skett så stora förändringar. Ostmackorna har förvisso försvunnit, men fortfarande serveras husmansklassiker som köttbullar och Wienerschnitzel med ansjovis och gröna ärtor. Utöver den fasta menyn har de också traditionsenliga gåsamiddagar och lutfisk under vintern. Per Ove Lundgren tror att många kommer till Kometen för att det är en tradition inom familjen.
– Många av våra gäster har varit här i hela sina liv. Först med sina föräldrar och så fortsätter de komma hit som vuxna. Många kommer hit varje år och firar sina födelsedagar, eller på sina årsdagar för att de hade sin första dejt här, säger han innan telefonen ringer och han tar emot dagens första bokning.
Det är ett sällskap som vill sitta i ”smutten”, ett lite avskilt rum innanför matsalen. Per-Ove kan inte lova något men försäkrar att han ska göra sitt bästa för att hitta en riktigt bra plats åt dem. Under förmiddagen när ETC Göteborg är på besök ringer restaurangens telefon säkert var tjugonde minut. Alla samtal är från sällskap som vill försäkra sig om att få plats på restaurangen. Förutom smutten är det fönsterborden som är mest populära, trots att de just nu täcks av byggnadsställningar. Per Ove Lundgren känner många av gästerna och ser servicen som sin viktigaste uppgift.
– På lunchen serverar vi till exempel kaffet vid bordet. Det viktigaste är de mjuka värdena, att gästerna blir sedda. Det är för stämningen och maten som folk kommer hit, säger han.
Få andra överlevare
Kometen är en av få restauranger som överlevt alla trendvågor inom branschen. En annan av de äldsta är Köttbullekällaren på Kungstorget där man har kunnat äta köttbullar med senap och slätbröd sedan mitten av 1880-talet. Det kan man fortfarande, men numera finns också pizza, hamburgare och varma mackor på menyn. Vid Skeppsbron öppnade Sveriges första kinarestaurang Kinesiska muren år 1959 och introducerade göteborgarna för friterade räkor och kyckling med nötter. Den stängde dock för två år sedan. På 1970-talet öppnade många restauranger med utländska kök och flera av dem finns fortfarande kvar, såsom tjeckiska Gyllene Prag och italienska La Gondola.
När Kometens ägare Solveig Magnusson dog tog hennes systerdotterdotter Madeleine Bräutigam över Kometen en kort tid. Hon sålde den vidare till Leif Mannerström och bröderna Christer och Ulf Johansson som drev den i åtta år tills de nuvarande ägarna köpte den förra hösten. 69-åriga Per Ove Lundgren hade egentligen tänkt gå i pension men hade svårt att slita sig från restaurangbranschen. När han så småningom lämnar ansvaret vidare hoppas han att det ska vara till någon som fortsätter att driva restaurangen i samma anda.
– Fröken Magnusson ville ha det på det här sättet och det har ju gått bra hela tiden. Om jag skulle sälja till någon som inte vill bevara restaurangen så skulle vi väl bli som alla andra restauranger häromkring. Men det skulle nog bli en stor besvikelse för Kometen har ju blivit ett andningshål för många människor, säger han.
Förbereder lunchen
Klockan närmar sig 11 och i köket förbereder personalen för anstormningen av lunchgäster. Idag kan gästerna välja på stångkorv med ägg eller stekt sej med stuvad blomkål. Per Ove Lundgren följer med ut för att posera under den klassiska kometloggan och hojtar till två unga män som sätter upp en byggnadsställning på husfasaden:
– Kommer ni in på lunch idag eller? Vi öppnar halv tolv men ni kan komma tjugo över om ni vill.