BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Min puls var jättehög första gången jag var med och dumpstrade. Från början så lockades jag mycket av spänningen, säger hon.
Matavfall uppkommer i livsmedelskedjans alla delar och butikerna slänger varor när bäst före-datumet har passerat. Ofta är det helt ätbara varor, menar Elisabeth.
– Det är skrämmande att se hur mycket som slängs. Vi måste kunna ta till vara och återvinna så mycket som möjligt, säger hon.
Trasiga och felmärkta förpackningar
Matsvinn kan uppstå redan innan varorna har packats upp för försäljning. Det kan handla om trasiga förpackningar eller felmärkta varor som kasseras eller returneras. Men även om dessa varor slängs kan det vara svårt att komma åt dem, menar Margareta som också letar mat i Sundsvallsområdet.
– Många butiker har inlåsta containrar som det inte går att ta sig in i. Vi hade ett jättebra ställe dit vi åkte någon gång i veckan, men där hängde de upp ett lås förra året, säger hon.
Många butiker processar den slängda maten i egna avfallskvarnar. All mat som anses vara oanvändbar mals då sönder och blir till kompost. Men även här hamnar ibland mat som egentligen skulle kunna ätas. Elisabeth beskriver hur hon ibland känner en hopplöshet över att se hur mycket som slängs.
– Det har hänt att vi har hittat matvaror där bäst före-datumet har legat ett halvår fram i tiden. Varor slängs ibland bara för att förpackningarna är trasiga, säger hon.
Enligt Margareta så är dumpstringen inte lika utbredd i Sundsvall som i andra, större städer. Hon känner bara till ett fåtal personer som dumpstrar i området.
Men det finns fortfarande platser där det går att fynda. Elisabeth berättar om tillfällen då de har hittat så mycket mat att de har kunnat leva på det en hel vecka.
– På de bästa ställena går det att plocka på sig ett helt smörgåsbord. Vi hittar mycket frukt, grönsaker, bröd och yoghurt, säger hon.
Fotnot: Elisabeth och Margareta heter egentligen något annat men har valt att vara anonyma i reportaget.
Matletare möts av låsta containrar, men livsmedelshandlarna försvarar sig med att de har andra vägar för att minska matsvinnet.
Många livsmedelsbutiker jobbar aktivt mot nationella och regionala miljömål där minskat matsvinn är en av huvudpunkterna. På Ica Kvantum i Nacksta har man hittat ett sätt att minska svinnet av frukt och grönsaker.
– Vi tar till vara ”skämd” frukt och gör fruktpåsar som vi sätter nedsatt pris på. Vi skriver då en skylt som säger ”Inte helt perfekt med bra ändå”, säger Ann-Sofie Svensson, försäljningschef.
Även Ica Bergsgatan har en metod för att minska svinnet.
– Den mat som fortfarande är användbar men ändå ska kasseras skänker vi till en kyrka i Sundsvall. Sedan slänger vi den mat som är för dålig i vår egen avfallskvarn. Den är låst, men där finns det ingen mat som går att äta, säger Mats Boveng, butikschef.