BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Det har nog funnits ett behov här av att stötta sig på något annat än plånboken, säger han.
Det Tomas Larsson syftar på är en kristen frireligiös tro, som har djupa rötter på Donsö. Han är, liksom runt en tredjedel av befolkningen här, medlem i Donsö Missionsförsamling, en frikyrka som hör till Equmeniakyrkan, som i sin tur är en sammanslagning av Missionskyrkan, Baptistsamfundet och Metodistkyrkan.
Fisket centralt
I hamnen ligger rederierna på rad och är jämte fisket en stor del av Donsös näringsliv. Skärgårdsidyllens vita hus med blåa knutar klättrar upp och ned längs bergsknallarna, flakmopparna kör förbi i makligt tempo och ur ett öppet fönster spelas Uno Svenningssons Vågorna. Över hustaken reser sig Missionskyrkans byggnad och allra högst upp tronar korset, som en påminnelse om de frikyrkliga rötter som fortsätter att prägla öns sociala, och på vissa sätt även politiska, tillvaro.
För valdistriktet Donsö-Vrångö utgör en särskilt djup nyans av blå på den politiska kartan. Här röstade 34 procent på Kristdemokraterna i förra riksdagsvalet. Fyra år tidigare var samma siffra 41 procent.
Vid bryggan väntar Leif Ljungquist på båten mot Saltholmen. Han småpratar med en bekant som ska in till stan, själv ska han hoppa av på Styrsö.
– Kristdemokraterna bryr sig mycket om öarna, de föreslår tätare turer och parkering på Saltholmen, det gillar folk, säger han.
Finns en dialog med partiet
Förslagen han syftar på kom i vintras från Kristdemokraterna i Göteborg, som kommunalt också har ett brett stöd på Donsö med 41 procent i senaste valet. Leif Ljungquist tror att Kristdemokraterna tilltalar öborna, att det finns en slags dialog mellan partiet och dem som bor här ute. Men att det i grund och botten också handlar om en stark tro.
– Det är inte så konstigt. Vi som är till sjöss lever nära gud, och människans liv är utstakat av herren, säger Hasse Jakobsson, som är ute på sin dagliga promenad. Han är inte politiskt intresserad men har en stark tro. Efter 40 år som skeppare så menar han att oavsett vad man röstar på kan man ändå drunkna.
Många har dött till havs
Att havet krävt många öbors liv råder det ingen tvekan om. Donsös andra kyrka, under regi av Svenska kyrkan, är omgärdad av en kyrkogård där gravstenarna står resta över skeppare, fiskare och sjökaptener.
– Jag tänker att den starka tillgivenheten till tron handlar om att man levt utsatt. Man har lidit under krafter man inte kunnat kontrollera, och då blev längtan efter tröst stor, säger Agneta Olsson.
Hon är församlingsherde och präst för Svenska Kyrkan i Södra skärgården. Hon bor själv på Styrsö och har hand om de fem kyrkor som hör öarna till. Att tron ger eko i en politisk positionering och resulterar i röster på Kristdemokraterna tror hon har att göra med att man vill lägga sin röst på dem som sätter gud främst. Då blir den traditionella höger-vänsterskalan något uppluckrad, oavsett hur man står politiskt i andra frågor.
– Jag tror att för många är Kristdemokraterna det enda alternativet, för att de sätter tron i centrum. Man vill nog att samhället ska vara kristet, även om man skulle vara socialist i övrigt, säger hon.
Missionskyrkan större
En kort promenad från Svenska Kyrkans sparsmakade byggnad i vitmålat trä ligger den betydligt större Missionskyrkan. Med sina 520 medlemmar och många ungdomsaktiviteter utgör den ett slags socialt centrum på ön. Pelle Marklund, pastor och föreståndare, tror att det är svårt att hitta någon som vuxit upp på Donsö som inte kommit i kontakt med Missionsförsamlingen.
– Vår äldsta medlem är 103 år, vi spänner över hela livet. Kyrkan är ju unik just för att vi kan samlas kring vår gemensamma tro på gud, säger han.
Pelle Marklund tror att den religiösa övertygelsen påverkar mångas liv i så hög utsträckning att det spiller över på politiken. Han menar att det är en fråga om att man väljer att tolka sin tro politiskt, och att Kristdemokraterna, åtminstone förr, satte många öbors hjärtefrågor på agendan.
– Kristen demokratisk samling, som det hette när de började, lyfte fram de kristna värderingarna, som när det gäller familjen och att ta hand om äldre. Sen kan det vara en Alf Svensson-effekt som lever kvar, tror jag. Vi ändrar oss inte så fort, säger han.
KD tappar mark
Så även här ute tappar Kristdemokraterna mark. Pelle Marklund menar att det finns en besvikelse kring partiet idag och hur det har utvecklats. En känsla som byggnadssnickaren Tomas Larsson nere i hamnen håller med om.
– Många tycker att Kristdemokraterna inte längre lever upp till de kristna värderingarna. Sen är ju Sverigedemokraterna stora överallt så det borde de vara här också, säger han.
Ändå tror han att Kristdemokraterna kommer ha kvar sitt fäste här ute, för att det passar öbornas liv, tycker han.
– Barnen går fritt och vi tar hand om mormor och farmor. Vi lever såpass här.