BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Djurparken satte grävskoporna i marken och började bygga fundamenten för anläggningen, redan innan de hade fått bygglov eller startbesked.
– Vi tolkade inte det här som någon bygglovsfråga, men vi sökte ändå, efter samråd med kommunen, som anade att det skulle bli en kontroversiell fråga. Rätt eller fel, men så gjorde vi, säger Niclas Palmqvist, projektledare för Wildfire.
Viteskrav på 880 000 kronor
Kommunen svarade med ett föreläggande och viteskrav på 880 000 kronor om inte marken återställdes. Senare gick politikerna emot tjänstemännen och sänkte vitessumman till hälften – en summa som parken också betalade.
Kommunen beviljade bygglovet, men en rad närboende överklagade beslutet till länsstyrelsen. De oroades bland annat över hur ljud från anläggningen skulle kunna bli störande, och även ha negativ påverkan på djur- och fågellivet i området, och också djuren inne i parken.
Låg efter med byggnationen
Länsstyrelsen underkände kommunens beslut och ansåg att miljöeffekterna av det nya bygget skulle riskera att bli så betydande att det inte skulle räcka med ett vanligt bygglovsförfarande. Det skulle krävas en detaljplan för området, ansåg de.
Men en detaljplaneprocess är tidskrävande och djurparken låg redan efter med byggnationen. Så parken och dess ägare, Parks and resorts överklagade i sin tur till mark- och miljödomstolen.
De gick på djurparkens linje och parken valde att ta risken och återuppta bygget, som nu hade legat nere i flera månader – trots att beslutet om bygglov inte hade vunnit laga kraft.
– Har man en gång fått ett bygglov så får man börja bygga på egen risk. Men man kan bli tvungen att riva igen, om det inte skulle gå igenom, förklarar Susanne Eriksson, jurist på länsstyrelsen i Östergötland.
Men de närboende valde att överklaga beslutet även till högsta instans. Och i november beviljade mark- och miljööverdomstolen prövningstillstånd.
Under tiden har Kolmårdens djurpark skyndat på bygget för att hinna få det invigningsklart till midsommar. Men i sista stund fick premiären ställas in.
Tillverkaren hade uppmärksammat ett fabrikationsfel på en cylinder i tågets bygelsystem. Djurparken hade testkört tågen utan att notera några problem, men valde att följa tillverkarens rekommendation och byta ut cylindrarna.
– Vi fick skjuta upp premiären i åtta dagar. Ändå var det faktiskt inte många som hörde av sig och klagade eller ville ha kompensation. Men vi var snabba med att gå ut med information så det var inte många som åkte hit i onödan, säger han.
Ännu har inte den stora semesterrusningen börjat, så det går inte att säga om attraktionen har lockat de stora skaror som man har hoppats från djurparkens sida.
– Det är först nästa vecka som vi väntar oss riktigt högtryck, säger han.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Men oavsett hur det blir med publikframgången är framtiden oviss för berg- och dalbanan.
Mark- och miljööverdomstolen väntas till Kolmården för förhandling och syn i mitten av augusti. Sedan ska de fälla sitt avgörande.
Frågan gäller då huruvida det räcker med bara ett bygglov eller om anläggningen bedöms ha så betydande miljöpåverkan att det krävs en detaljplaneprocess.
Kolmårdens djurpark har har vidtagit vissa åtgärder för att avhjälpa trafiksituationen. Man har också utlovat åtgärder om bullret från anläggningen skulle visa sig vara störande för omgivningen.
– Vi har också kunnat titta på hur djuren i parken har reagerat på de nya ljuden. De som arbetar med djuren står upp för dem och skulle aldrig acceptera om djuren påverkades negativt. Men de har inte sett några sådana tecken. Det var jag rädd för, medger Niclas Palmqvist.
Vill inte spekulera
Om rätten kommer fram till att det räcker det med ett bygglov går ärendet tillbaka till länsstyrelsen.
– Om ärendet kommer tillbaka till oss får vi pröva förutsättningarna för bygglov. Men skulle mark- och miljö-överdomstolen tycka att det krävs en detaljplan blir det kommunen som får inleda ett planförfarande, säger Susanne Eriksson, länsjurist.
Hon har inte varit med i handläggningen av ärendet tidigare och vill inte spekulera i hur omfattande handläggning som kan tänkas krävas i det specifika ärendet.
Handläggning kan ta tid
Men rent generellt vid en bygglovsansökan tittar man bland annat på om lokaliseringen är lämplig med tanke på buller och liknande störningar. Hur trafiksituationen påverkas är en annan fråga att ta ställning till. Om den aktuella byggnationen kan innebära en betydande olägenhet för omgivningen är en annan faktor som ska vägas in, enligt plan- och bygglagen.
Om ärendet hamnar på länsstyrelsens bord är det svårt att säga hur lång tid bygglovshandläggningen skulle ta.
– Men åtminstone ett par månader, skulle jag uppskatta det till.
Blir det en detaljplaneprocess tar det betydligt längre tid.
– Generellt försöker vi klara av det inom 18 månader, men sedan kan det bero på hur lång tid det tar att komma igång, om det är kö med många planer som ska göras, och hur ärendet prioriteras, säger Jackie Leeby, planarkitekt.
Bygglovet kan upphävas
Om överdomstolen inte går på djurparkens linje kan de bli tvungna att riva anläggningen, som har kostat upp emot 140 miljoner att bygga.
– Om mark- och miljööverdomstolen kommer fram till att det krävs detaljplan, då upphävs bygglovet och då får kommunen, som har tillsyn enligt plan- och bygglagen, ta ställning till vad som ska hända med bygget, säger Susanne Eriksson.