Den så kallade Frihetsrörelsen under en demonstration på Gärdet i Stockholm i somras.
Bild: Christine Olsson/TT
Dagens ETC
Var tionde kristdemokrat tycker att homosexualitet är en sjukdom. En lika stor andel av sverigedemokraterna anser att judar har för mycket inflytande och tre av hundra svenskar tror på en judisk konspiration som styr samhället. Det visar en ny undersökning.
Vetenskap och Folkbildning, VoF, är en ideell medlemsförening med runt 3000 betalande medlemmar. VoF-undersökningen 2021 har undertiteln "vad tror svenska folket på?" och släpptes 30 december förra året. En panel med 2500 deltagare, i ett representativt urval av svenska folket, intervjuas om sin inställning till ämnen som kunskap, miljö, hälsa, tro, corona och konspirationsteorier.
Resultatet redovisas både för allmänheten och uppdelat efter kön, ålder, utbildning, urbanisering, ursprung och partisympatier. Partisympatierna står för den största skillnaden – och sympatisörer till Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna sticker ut mest. De tror i lägst utsträckning på global uppvärmning, vetenskap och evolutionen, och i högst utsträckning på paranormala företeelser.
Nästan varannan sverigedemokrat anser att mänskligheten består av raser med medfödda personlighetsegenskaper. Var femte tycker att det är meningsfullt att dela upp människor efter ras och nästan lika många instämmer i påståendet "mänskliga raser bör hållas åtskilda". Mer än var tionde sverigedemokrat instämmer i påståendet "judar har för stort inflytande i samhället" jämfört med en av hundra i L, C och V och en på femtio i M, S och MP.
Högt förtroende för vaccin
Uppfattningen att coronaviruset spreds avsiktligt är dubbelt så vanlig hos kristdemokrater som hos socialdemokrater eller moderater. Mer än var tionde kristdemokrat instämmer i påståendet "homosexualitet är en defekt".
Undersökningen visar också att förtroendet för vaccin är högt och inställningen till vetenskap är förhållandevis god. Det verkar inte heller som att tron på konspirationsteorier eller paranormala fenomen ökar. Men relativt många svenskar tror på pseudovetenskap och alternativmedicin.
Syftet med VoF:s verksamhet är att främja folkbildning om hur vetenskap fungerar, bland annat genom att bemöta felaktiga föreställningar om vad som är vetenskapligt och inte.
— Om saker som saknar forskningsstöd sprids som sanningar riskerar vi exempelvis att människor väljer att försöka behandla allvarliga sjukdomar med homeopatiska preparat eller healing istället för med medicin, säger Dan Katz.
Han har suttit i styrelsen för VoF i sju år, är legitimerad psykolog och psykoterapeut och engagerad i frågor som rör vetenskapsteori och evidens.
”Enorm ödmjukhet i vetenskapen”
En liknande undersökning genomfördes år 2015. Frågorna om antisemitism är nya.
– Även om det kan låta positivt att bara tre procent av allmänheten tror på att en judisk konspiration styr samhället innebär det ändå runt 200 000 vuxna svenskar.
Vad kan bristande tro på vetenskap leda till?
– Om du inte kan lita på vetenskapen, vad ska du lita på då? Ibland kan det låta som att vetenskapen är auktoritär, att det är högt uppsatta män med fina titlar som bestämmer hur det ska vara. Tvärtom, det ligger en enorm ödmjukhet inbakad i den vetenskapliga processen och framför allt ingår det att ibland ha fel och ändra sig. Poängen är att vi på sikt alltid lär oss mer och mer.
Varför tror du att det syns så stora skillnader i just partisympatier?
– I grupper där det finns en stor åsiktsgemenskap är det lätt att få ganska bestämda åsikter om något utan att ha så god grund. Oavsett om den gruppen är ett parti, lokalsamhälle eller kompisgäng. Det som är hoppfullt är att de personerna troligtvis är mer påverkningsbara och kan ändra åsikt lättare. Ett parti kan inte lastas i hur hög grad som helst för sina sympatisörer, men hade jag varit SD-politiker hade jag varit bekymrad för åsikter som finns i partiets svans. Rasteori ingår inte i Sverigedemokraternas politiska program men uppenbarligen attraherar de rätt många som har de åsikterna. Då kan det vara värt att hålla koll på frågan.
V tror inte på healing
Tillsammans med miljöpartister sticker vänsterpartister ut som de som i högst grad tror på global uppvärmning och evolutionen, som tycker att ekologiska livsmedel är viktigt och att vetenskaplig metodik är det bästa sättet att nå kunskap. De tror i lägst utsträckning att healing fungerar, att 5G är farligt och att det är meningsfullt att dela in människor i raser.
Hanna Gedin, biträdande partisekreterare för Vänsterpartiet, är inte förvånad över svaren om partiets sympatisörer.
– Det speglar partiet ganska väl. Vi läser vår historia, om det är något som påverkar människors liv har det varit konkreta reformer och inte tron på något paranormalt. Det finns också en hög tilltro till vetenskapen och folkbildningen och vi drivs av att människor kan påverka sin samtid. Klimathotet är tydligt kopplat till det ekonomiska systemet vi har, kapitalismen, och den outtömliga vinstjakten som utarmar jordens resurser. Det finns en logik i att vänsterpartister kämpar för klimatet, det hänger med arbetarrörelsens idétradition.
Lösningen: utbildning
Karolina Skog, riksdagsledamot och gruppledare för Miljöpartiet i riksdagen, gör en liknande analys.
– Kärnan i vår politik är miljöpolitiken. Det är ett fält som är skapat av vetenskap lika mycket som av aktivism. Vi som parti har alltid haft kopplingar till naturvetenskaplig forskning och den både uppdaterar och präglar oss. Vi når personer som tycker att det är viktigt, och partiet har haft många framträdande medlemmar som vandrar mellan det vetenskapliga arbetet och politiken. Solidaritet med världens alla folk är en grundpelare i vår ideologi, så det är inte förvånande att många också är antirasister.
Dan Katz säger att en del av lösningen ligger i media – och i utbildning.
– Jag tror att det ofta handlar om dålig kunskap om vad vetenskap faktiskt är snarare än illvilja. Vetenskapsföraktet är större bland lågutbildade, så för att nå dem kan utbildningssystemet ännu tidigare förklara vad vetenskap är. Att det handlar om att ödmjukt visa upp sitt resultat och säga ”varsågoda att hitta fel”. I och med pandemin blev behovet att kunna förklara vetenskap bortom enkla rubriker akut, och om det görs på rätt sätt kan det snabbt nå och påverka många. Massmedia är ganska slarviga med att ta reda på om något faktiskt stämmer idag, där dumheter kan presenteras som expertis och studier som inte går att replikera tas som sanning.
Dagens ETC har kontaktat samtliga riksdagspartier om undersökningens resultat. SD och S avböjer. Resterande partier har inte återkommit.