Där alliansen har finansierat reformer genom (felaktiga) prognoser av typen ”det kommer bli ett överskott om fyra år, därför kan vi kosta på oss det här nu” ska den nya regeringen ha finansieringen klar redan från början, meddelade Andersson under måndagen.
– I det här fallet handlar det om höjda skatter. Skattesänkningarna som alliansen har drivit igenom har varit omfattande och inte finansierats enligt ”krona-for-krona”-principen, säger Stefan Carlén, chefsekonom på Handelsanställdas förbund.
Han får medhåll från nationalekonomen Agneta Berge.
– Antagligen betyder det hon säger att det blir skattehöjningar. Enligt Konjunkturinstitutets bedömningar behövs också skattehöjningar för att klara välfärdsnivån vi har i dag, säger hon.
Magdalena Andersson förklarade också att överskottsmålet inte kommer att nås under de närmaste fyra åren – en inställning som Annie Lööf (C) genast kritiserade som oansvarigt, men som Carlén applåderade.
– Överskottsmålet är och har varit en belastning för oss över tid. Framförallt för att nå en lägre arbetslöshet. Det känns som att Andersson nu lägger upp för en diskussion om att skrota överskottsmålet, det är roligt och intressant, säger han.
Vad säger du om Annie Lööfs kritik?
– Det är väldigt dåligt nationalekonomiskt tänkande att lägga pengar på hög när arbetslösheten är så hög och statsskulden så låg. Jag tror att Annie Lööf är ganska ensam om att satsa på den hästen. Men hon hugger på alla möjliga saker, så varför inte hugga på detta också?
Agneta Berge menar att det finanspolitiska ramverket – där överskottsmålet är en del – skulle behöva uppdateras.
– Det är skapat efter situationen på 90-talet men vi har en annan situation i dag. Vi har ganska starka finanser men en konstant åtstramning i en tid då vi behöver investera mer. Alliansen pratade mycket om att bygga skyddsvallar i ekonomin men vi behöver bygga skyddsvallar för människor.
Vad tycker du behöver göras för att sänka arbetslösheten och stärka Sveriges ekonomi?
– Det vi behöver är en expansiv ekonomisk politik. Kanske inte betala av statsskulden utan satsa på att bygga bostäder och infrastruktur. Där ingår också en penningpolitik som gör att vi håller inflationsmålet.