– Det viktigaste är att acceptera att barn är olika och att det inte går att lära barn att sova. Istället får man lägga om sitt liv till ett slags undantagstillstånd där man inte har har mycket umgänge, inte orkar ligga med varandra och kanske behöver dra ner på jobbet. Man måste också släppa lite på jämställdheten. Det går inte att alltid sova varannan natt, den förälder som tål sömnbrist bättre får ta barnet fler nätter säger Mirijam Geyerhofer.
Hon är journalist och laserterapeut och har skrivit boken ”Lite trött bara annars bra” som handlar om sömnbrist under småbarnsåren. Den bygger på hennes egna upplevelser med dottern Juno, som bara sov korta stunder under sina första år. För Mirijam resulterade det till slut i en kollaps och ambulansfärd.
– De hade ett stroketeam som stod redo när jag kom fram. Jag hade varit och lämnat barnen på förskolan och satt hemma och jobbade. När jag skulle resa mig upp för att ta en kopp kaffe lydde inte benen och jag rasade ihop. Det kändes konstigt i armarna och jag tänkte att jag fått en hjärntumör eftersom jag haft de här stickningarna i armarna ett tag innan dess men inte orkat kolla upp det.
Behövdes galghumor
Efter hjärnröntgen, magnetkameraundersökning och diverse provtagningar för bland annat MS konstaterade läkarna efter en lång utredning att det inte var något fel på hennes värden.
– Läkaren sa att ”du är bara lite trött” och det blev min galghumor för att överleva den här tiden. Jag visste inte att man kunde bli så trött av småbarnslivet. Likheterna på symtomen mellan sömnbrist och utbrändhet är väldigt stora, man får svårt att fokusera och får en massa konstiga kroppsliga symtom. Skillnaden är att symtomen för sömnbrist försvinner när man börjar sova.
Intervjuer med forskare
När Juno var runt två och ett halvt år vände det och hon började sova bättre. Då sov Mirijam fortfarande dåligt.
– Hjärnan var inställd på att bli väckt och jag trodde jag fuckat upp systemet helt. Men det gick bättre och bättre och nu sover jag bra. Det kändes jättekonstigt, det var som att jag nyktrat till efter att ha varit full i flera år. Då ville jag skriva boken som jag själv hade behövt när det var som värst. Jag vill hjälpa andra så att de inte behöver bli så sjuka som jag blev.
Boken är uppdelad i två block. Det första bygger på intervjuer med sömnforskare i Sverige och Finland och handlar om vad sömn är, vad som händer i kroppen och hjärnan när man sover. Det andra blocket handlar om vilka medicinska orsaker som kan finnas för att barn inte sover och hur man överlever den sömnlösa tiden som småbarnsförälder.
– Efter att ha läst det första blocket vill jag att man ska förstå vad bra sömn är och hur dåligt det är att inte sova. Det andra blocket ger bland annat tips på hur man tar hand om sina relationer. Både jag och min partner sov dåligt under den här tiden, men vi hade olika grundförutsättningar och han klarade det bättre och blev inte sjuk.
”Lite trött bara annars bra” släpps i bokhandeln i september, men har redan fått mycket uppmärksamhet.
– Jag är helt överväldigad över all respons! Många har sagt att ”den hade jag behövt för fyra år sedan” eller den ska jag köpa till alla gravida jag känner.
Två och ett halvt år efter kollapsen har Mirijam Geyerhofer fortfarande kvar ett av sina sömnbristsymtom.
– Jag har en varm fläck på ena benet som kommer när jag kört för hårt. Det är en påminnelse som jag tar på allvar och ser till att få vila.