BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Överens om att överklaga
Men stadsdelsnämnden Västra Hisingen menar att de redan vidtagit tillräckligt med åtgärder för att komma åt problemen. Därför beslutade de på tisdagskvällen att överklaga domen.
– Vi har tagit till oss det som Skolinspektionen anmärkt på tidigare och har kommit med åtgärder. Därför var vi överens om att vi skulle överklaga eftersom det här vitesföreläggandet inte speglar det arbete vi gjort på Svartedalsskolan, säger Jahja Zeqiraj (S) som är ordförande i nämnden.
Vid återbesöket i somras intervjuade Skolinspektionen elever, lärare, elevhälsan och rektorn och kunde konstatera att vissa saker blivit bättre sedan granskningen inleddes. Men de tyckte ändå inte att förändringarna gått tillräckligt snabbt. Jahja Zeqiraj (S) önskar att myndigheten skulle ha mer förståelse för att förändringar av stora skolenheter tar tid.
– Visst kan man tycka att åtgärderna tagits lite sent men vi har andra lagar och förordningar att förhålla oss till. Den här typen av förändringar tar tid, säger han.
Enligt domen vill Skolinspektionen att rektorn ska se till att skolan ger elever som riskerar att inte nå kunskapskraven extra anpassningar i den ordinarie undervisningen så att de får bättre förutsättningar att gå ut med godkända betyg. Om de anpassningarna inte är tillräckliga ska eleven snabbt få genomgå en utredning kring vilka ytter-ligare stödinsatser som behövs. Vid besöket på skolan noterade myndigheten att det fanns elever med särskilda behov som inte fått tillräckligt med stöd.
Fjorton skolor fick vite
Svartedalsskolan är bara en av uppemot hundra skolor i Göteborg som Skolinspektionen granskade under 2015 och 2016. Fjorton av skolorna hotades av viten på sammanlagt runt 4 miljoner kronor om de inte skulle vidta åtgärder, men de flesta lyckades komma åt problemen. Sex av enheterna lyckades där-emot inte åtgärda bristerna så i de fallen gick Skolinspektionen till förvaltningsrätten för att få vitet betalat, ett beslut som nu Svartedalsskolan överklagar.
Att elever inte får det stöd de behöver är inte Svartedalsskolans enda problem. I tisdags skrev vi om att skolan fått besparingskrav som innebär att fyra heltidstjänster ska försvinna. Rektorn Päivi Oliv berättade att majoriteten av eleverna har ett annat modersmål än svenska och behöver studiestöd och modersmålsundervisning, vilket har krävt extra resurser. Nedskärningarna väckte oro bland både elever och lärare.
– I femman och sexan var det jättejobbigt, jag hade dåliga betyg, förstod inte vad lärarna pratade om. Men nu, i sjuan, har det varit mycket bättre. Vi har bästa läraren, och jag märker att jag lär mig mer. Att bryta allt detta nu – det vore jättedåligt, sa Mulham Hashem som går i sjuan på Svartedalsskolan.
Tas ur stadsdelens budget
Men vitet från Skolinspektionen ska inte påverka skolans redan ansträngda ekonomi. Det lovar nämndordföranden Jahja Zeqiraj (S).
– Om vi måste betala vitet ska det inte drabba en enskild verksamhet utan tas från stadsdelens budget i sin helhet. Men för oss handlar det egentligen inte om vitesbeloppet utan om att vi tycker att vi vidtagit de åtgärder vi blivit förelagda och vi har gjort det så snabbt vi kunnat, säger han.