Kvinnojourerna är en viktig livlina för våldsutsatta kvinnor. Men det som är tänkt att vara ett första steg på vägen för en kvinna som vill bryta sig ur ett våldsamt förhållande, blir ofta mer långvarigt.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
På kvinnojouren i Sundsvall önskade man att alla kvinnor som känner sig redo kunde flytta vidare till en egen lägenhet.
Flera blir kvar upp till ett år.
– Det är bostadsbrist och många av kvinnorna lever på ekonomiskt bistånd. De kan också ha betalningsanmärkningar som sätter stopp, säger Anna som jobbar på Kvinnogemenskap i Sundsvall.
Tvingas avvisa kvinnor
I dag finns fem platser som nästan alltid är fullbokade. Det gör att man ofta tvingas avvisa kvinnor som söker ett jourboende.
– Det känns väldigt tufft och är det absolut värsta med vårt jobb. Men vi hänvisar alltid till socialtjänsten och tillsammans försöker vi lösa det så bra som möjligt.
Kvinnor kommer oftast till boendet efter kontakt med socialtjänsten, polis eller landstinget. Vissa söker hjälp på egen hand.
På jouren i Sundsvall har ett par kvinnor bott sedan i höstas. I nuläget finns också åtta barn på jourboendet. Eftersom det är ett skyddat boende kan släkt och vänner inte hälsa på. De får heller inte ta med sig vänner och inte berätta exakt var de bor.
– Vi försöker göra det så roligt vi kan när de är här men det är tuffast för barnen. De påverkas mest av att bo så här lång tid, säger Anna.
För att lätta på trycket för jourerna har socialtjänsten i Sundsvall nyligen öppnat fem nya boendeplatser för våldsutsatta.
Förhoppningsvis kan det korta väntetiden för de kvinnor som nyligen har lämnat ett förhållande i kris och behöver mer stöd och hjälp.
– Det betyder att våra kvinnor kan flytta till de boendena och slussas vidare till att leva mer självständigt. Här blir det mer som ett kollektiv, säger Anna.
Tillfällig hjälp
De nya boendeplatserna är en åtgärd för att ge fler kvinnor i ett akut läge en möjlighet att få hjälp.
När Kvinnojourerna är fulla blir alternativet ofta att ta in på en camping eller ett vandrarhem.
– Det är ingen trygg plats för kvinnor som vill lämna en våldsam relation. Vi vill underlätta för dem att ta steget och få tillfällig hjälp och tak över huvudet. Annars väljer man kanske att gå tillbaka i stället, säger Malin Larsson, (S), ordförande i socialnämnden.